Hitit Güneş Kursu Hikayesi Nedir?
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk arkeolojik kazı çalışmalarından birinde bulunan ve o zamandan beri sembol haline gelen güneş kursu, sanatsal değeriyle herkesi büyülüyor. Peki, gerçekten bu eserler Hititlilerin mi?
Güneş kursu, Türkiye Cumhuriyeti'nin arkeolojiye verdiği önem sayesinde bir sembol haline geldi. Hatti ve Hitit sembolü olan bu kült eserler, yaklaşık 70 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'ni de temsil ediyor. Osmanlı döneminde araştırılmayan ve yeni cumhuriyetin erken dönemlerinde bir ışık gibi parlayan Hitit Uygarlığı, tarihin en önemli krallıklarından biri olarak anılıyor. Ondan önceki krallıklarla Antik Yunan arasında bir bağ görevi gören Hititler, en üst seviye sanat eserlerini gelecek nesillere bıraktılar.
HİTİT GÜNEŞ KURSU NEDİR?
Her ne kadar ülkemizde bu eserlerin ana yaratıcılarının Hitit olduğu bilinse de güneş kurslarını ilk yapan uygarlık Hattilerdir. Güneşi simgeleyen ve dairesel biçiminin etrafına yerleştirilen farklı öğelerden oluşur. Her güneş kursu birbirinin aynısı değildir. Geyik, boğaz, kuş, ağaç, sadece güneş olabilmektedir. Bir tören eseridir. Kült eser olarak tanımlanmaktadır. Dini törenlerde rahipler tarafından kullanılır. Tunçtan yapılanları en yaygın halidir. Alacahöyük'te yapılan kazılarda oldukça fazla çıkartılır. Hitit Krallığı'nda bu işlevi görürken, Hattilerde güneş kursuyla birlikte krallar mezara gömülürdü.
ÖZELLİKLERİ
Güneş Kursu'nu oluşturan yuvarlak, dünyayı veya güneşi temsil etmektedir. Bu eserler sallandığı zaman ses çıkartmaktaydı. Alttaki iki boynuzların ne anlama geldiği henüz kesin değildir. Üstteki çıkıntılar üremeyi temsil etmektedir. Erken eserler tunç ile yapılır. Birçok farklı geometrik eser ve farklı tipleri de mevcuttur.
HİKAYESİ
Osmanlı döneminde de Anadolu'da var olan, dini ve astrolojik bir obje olarak bilinen alemin atası olarak bilinmektedir. Güneş Kursu, ilk olarak Alacahöyük'te Atatürk'ün emriyle yapılan kazılarda ortaya çıkarılır. İlk bulunan kurslar 4250 yıl önceye dayanmaktadır. İlk çıkartıldığında Hitit kentinde bulunduğu için Hitit Güneş Kursu denir. En seçkin güneş kursları Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde bulunuyor.
KİMİN ESERİ?
Ankara Sıhhıye Meydanı'nda bulunan Geyik Figürlü Güneş Kursu Anıtı, bir Hatti eseri kopyasıdır. Dönemin belediye başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin simgesi olarak planlanır.
HATTİLER KİMDİR?
Milattan önce 2500 ile 1700 yılları arasında Anadolu'da yaşamış bir uygarlıktır. Anadolu'nun bilinen en eski adı Hatti Ülkesi'dir. Bu adlandırma Hattiler tarih sahnesinden silindikten sonra da sürer. Milattan öncesi 650'li yıllara kadar bu isim kullanılır.