10.10.2024-13:11 (Son Güncelleme:10.10.2024-13:11)

Hisarcıklıoğlu'ndan AB'ye Vize ve Kota Üzerine Çağrı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB ilişkilerindeki vize ve kota sorunlarını ele aldı.

Hisarcıklıoğlu'ndan Vize ve Kota Sorunlarına Dikkat

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB'ye seyahatlerde karşılaşılan vize ve kota problemlerinin iktisadi ve sosyal ilişkilere olumsuz etkilerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu sorunların acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Nevşehir'de Önemli Toplantı

TOBB'dan alınan bilgilere göre, Türkiye-AB KİK 42. Toplantısı, Nevşehir'de iki gün sürecek şekilde gerçekleştiriliyor. Hisarcıklıoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, AB ile Türkiye arasındaki güçlü ortaklığı simgeler nitelikte olduğunu belirtti.

Türkiye-AB İşbirliği ve Ticaret

2023 yılı itibarıyla Türkiye'nin, AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliğinin ekonomik ilişkilerde önemli bir rol oynamaya devam ettiğini açıkladı. Türkiye-AB mal ticareti hacminin 206 milyar avro, hizmet ticaretinin ise 35 milyar avro olduğunu belirtti.

Kota Sorunları ve Taşımacılık

Hisarcıklıoğlu, kara yolu taşımacılığındaki taşıma kotalarının yetersiz olduğunu ve bu durumun ticari süreçleri olumsuz etkilediğini belirtti. "Kara yolu taşıma kotaları sorununu çözmemiz gerekiyor" diyen Hisarcıklıoğlu, hızlı mal teslimatı için lojistik avantajının önemine vurgu yaptı.

Üyelik Süreçleri ve Gelecek Hedefleri

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve Türkiye-AB KİK Eş Başkanı Veselin Mitov, Türkiye'nin coğrafi konumunun, uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynadığını belirtti. Mitov, gelecekte göç, sosyal politikalar ve dijital yetkinlik gibi konulara odaklanacaklarını duyurdu.

Toplantıya ayrıca, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Dimitris Dimitriadis ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Genel Müdürü Bülent Özcan da katıldı.

Türkiye-AB KİK 42. Toplantısı, Nevşehir'de Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr