23.01.2022-12:21 (Son Güncelleme:23.01.2022-16:47)

İnsanlık, eline büyük güç geçti mi doğayı değiştirmeyi çok seviyor. Çevre felaketleriyse hiç tahmin edilmeyen zamanlarda geliyor. Peki, çevre felaketi ve doğal felaket arasındaki fark nedir? Çevre felaketi nedir?

1

DENİZ SALYASI


1989 yılından beri görülen ve artık gittikçe tabakalaşan deniz salyası, insan eliyle bir denizin nasıl mahvedildiğinin direkt olarak göstergesidir. Sanayileşme ve filtre kullanılmaması, atıkların denize boşaltılması, bu duruma sebebiyet verdi. Eskiden kılıç balıklarının gezdiği denizlerde şu an canlı popülasyonu yüzde 60 oranında azaldı.

2

DÖRT HAŞERE KAMPANYASI


Çin'in Büyük İleri Atılım projesinde veba ve bulaşıcı hastalıklardan sorumlu tuttuğu canlıları ortadan kaldırmaya çalıştığı bir eylemdir. Serçelerin yok edilmesi, büyük bir ekolojik dengesizliğe yol açtı. Serçelerin artık bulunmamasıyla birlikte haşere ve böcekler tarlalara doldu.

3

ARAL GÖLÜ'NÜN KURUMASI


Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Aral Gölü, Sovyetler döneminde aşırı tarım sulaması sonucu tamamen kurudu. Gölde bulunan bütün doğal yaşam yok oldu.

4

KUVEYT PETROL KUYULARI YANGINLARI


Kuveyt'in işgalinin başarılı olamayacağını anlayan Irak askeri birlikleri, Kuveyt'ten çekilirken 700'den fazla petrol kuyusunu ateşe verdi. Yangınlar 8 ayda anca söndürülebildi. Çıkan dumanlar Basra Körfezi ve çevresindeki hava tabakasını derinden etkiledi. Yaşanan hava kalitesinde ciddi düşüşler görülmüştür. Petrol, çöl kumlarına karıştı ve 300'den fazla petrol gölü oluştu.

5

MİNAMATA ÇEVRE FELAKETİ


21 Nisan 1956'da Japonya Minamata Körfezi yakınlarında kurulu olan Chisso fabrikasından birçok insan, denizde dökülen atık cıva nedeniyle kontamine balık ve kabukluları yemesi sonucu cıva zehirlenmesi geçirmiştir. Denize dökülen cıva dolu atıklar, bölgedeki planktonlar tarafından emilir. Planktonlar ile beslenen balıkların metabolizması da aynı şekilde etkilenir. Yiyen insanlarda cıva zehirlenmesi yaşanır. Tahmin edilen ölü sayısı 1784'tür.

6

DEEPWATER HORIZON PETROL SIZINTISI


20 Nisan 2010 tarihinde Meksika Körfezi'nde bulunan ve BP tarafından işletilen Macondo sahasında gerçekleşen bir çevre felaketidir. Kaza sonucu 49 milyon varil okyanuya döküldü. Yapılan çalışmalarda yıllar geçse de deniz canlılarının sızıntı bölgesinde sızıntı sonucu ölmeye devam ettiği görülüyor.

7

EXXON VALDEZ KAZASI


Mart 1989'de gerçekleşen, insan eliyle gerçekleşmiş en büyük çevre felaketlerinden biridir. Exxon Valdez isimli petrol tankerinden 10.8 milyon galon petrol denize aktı. Oluşan sızıntı sonrası çevrede milyonlarca hayvan yaşamını yitirdi. Türü tehlikede olan balinaların türü tükenme noktasına geldi. Bu felaketten sonra çevresel ekonomi gelişmeye başlamıştır.

8

ÇERNOBİL FACİASI


26 Nisan 1986 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe nükleer kaza gerçekleşti. Meydana gelen kaza sonucu tahmin edilen ölüm sayısı 100 bine yakındır. Çevreye yansıyan sonuçlar oldukça dramatiktir. Radyoaktif parçacıklar sonucu radyasyon seviyesi kazadan uzun yıllar sonra bile yüksek göstermektedir. Oluşan nükleer patlama sonucu doğal yaşam uzun yıllar kendini toparlayamadı.

9

BHOPAL FELAKETİ


3 Aralık 1984 günü Hindistan'ın Bhopel kentinde böcek ilacı üreten fabrikadan yanlışlıkla 40 ton isosiyanat gazının dışarı atılması sonucu 18 bin kişi öldü, 150 bin kişi zehirlendi. Olaydan 20 yıl sonra yapılan ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu.

10

LONDRA ÖLDÜREN SİS


Londra'da 1952 yılında ortaya çıkan bu kirliliğin sebepleri arasında yoğun kullanılan kömür ve antisiklon geliyor. Görüşte ciddi azalmalara sebep veren bu felaket, Londra yaşamında ciddi sıkıntılara sebep verdi. 4 gün süren felaket sonucunda 12 bin kişi hayatını kaybetti. Bu kirlilik, birçok insanın solunum yolunda sıkıntılara sebep açtı. Yoğun bir sanayi şehri olan Londra, sanayide kullanılan kömürün sıkıntısını büyük bir şekilde çekti. Ev ve sanayi bacalarından çıkan duman, motorlu araç egzozlarından gelen partiküller ve kükürt dioksit gibi kirleticiler, Londra'da kalıcı bir sise neden oldu.

11

ATOM BOMBALARI


ABD'nin Japonya'yı etkisiz hale getirmek için yaptığı bu saldırılar sonucu 220 bin kişi hayatını kaybetti, sonraki nesillerde kalıtsal hastalıklar baş gösterdi. Isı 3 bin dereceye çıkmıştır. Patlamanın etkisiyle alev rüzgarı tüm şehri yok etti. Patlamadan sonra asit yağmuru, tüm çevreyi mahvetti.

Hiroşima Atom Bombası Saldırısından Çernobil'e, Unutulmayan 11 Çevre Felaketi Örneği
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR