07.01.2020-16:36 (Son Güncelleme:07.01.2020-17:26)

Hipotermi Nedir? Hipotermi Neden Olur?

Kış aylarında fazla soğuğa maruz kalınca ortaya çıkan hipotermi belirtileri nelerdir? Hipotermi anında neler yapmak gerekir. Detaylar haberimizde…

Uludağ’da yaşamını kaybeden dağcılardan birinin ölüm nedeni olarak belirlenen hipotermi büyük bir merakla araştırmaya başlandı. Peki, hipotermi nedir?

HİPOTERMİ NEDİR? HİPOTERMİ ANINDA NELER YAPMAK GEREKİR?

Hipotermi, kış aylarında soğuğa maruz kalarak vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi sonucu ortaya çıkar. İnsan vücudu normal şartlarda 37 drece bir sıcaklığa sahiptir. Eğer bu ısı korunamazsa hipotermi hastalığı devreye girer. Zamanında müdahale edilmeyen kişilerde kalp ritim bozukluğu, kalp yetersizliği hatta ani kalp durmasına yol açabilir. Hipotermide en çok görülen belirtiler arasında uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme bulunur. Hipotermi anında, ısı kaybının yüzde 50'si baş-boyun bölgesinden gerçekleştiğinden mutlaka şapka, bere ve boyunluk hatta kar maskesi kullanılarak ağız ve burun bölgesinin kapatılması gerekir. Hipotermi oluşmuş kişileri hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere almak ve üzerindeki ıslak kıyafetleri çıkarmak gerekir. Eğer yanınızda kuru bir kıyafet bulunmuyorsa, ıslak elbiselerin suyunu tamamen sıkın ve tekrar giydirin. Tüm bunları yaparken hastanın hareket etmesini ve vücut ısısının daha da düşmesini engelleyin. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirin.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr