Hipertansiyon Hastalarına Sıcak Uyarısı
Hipertansiyon, kişinin hayatını olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar ve nem, hipertansiyon hastaları için risk oluşturuyor. Uzmanlar, hipertansiyonu olan kişileri yaz aylarına karşı uyarırken dikkat edilmesi gerekenlere de değildin. İşte detaylar...
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, hipertansiyonun, kontrol altına alınmadığında kalp krizi, inme, kalp, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları ve aort damarlarında genişleme, yırtılma gibi ciddi rahatsızlıkların görülebileceğini belirterek, 'Yaz aylarında görülen sıcak hava, artmış nem ile birleşince hipertansiyon hastaları için birtakım riskler oluşturmaktadır' dedi.
HİPERTANSİYON HASTALARI ARTIYOR
Do. Dr. Gürel, yaptığı açıklamada, hipertansiyonun tüm dünyada 1,5 milyar insanı etkilediğini ve bu sayınında her geçen gün arttığını söyledi.
Genel olarak genetik faktörlere bağlı gelişen ciddi bir rahatsızlık olan hipertansiyonun, 60 yaş üzerinde her iki kişiden birinde görüldüğünün altını çizen Gürel, hastalığın kontrol altına alınmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
'Hipertansiyon, kontrol altına alınmadığı takdirde kalp krizi, inme (felç), kalp, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları ve aort damarında genişleme, yırtılma gibi önemli rahatsızlıkların tetikleyicisi olabilmektedir. Yaz aylarında görülen sıcak hava, artmış nem ile de birleşince hipertansiyon hastaları için birtakım riskler oluşturmaktadır.
Vücut ısısını dengeleyen en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır. Sıcak havada cildi besleyen damarlar genişleyerek vücut ısısını yükselmekten korumaya çalışırlar. Ama bu durum da özellikle yeterli sıvı almayan bireylerde kan basıncını düşürerek, hayati organlara giden kan akımının azalmasına yol açabilir. Diğer taraftan sıcakların oluşturduğu uyarıcı etki ve adrenerjik deşarj nedeniyle sıcağa bağlı tansiyon yükselmesi de görülebilir. Alınacak uygun önlemler ile hipertansiyon hastalarının yaz dönemini sorunsuz atlatmaları ya da riski en aza indirmeleri mümkündür.'
YAZI DAHA RAHAT GEÇİRMEK İÇİN BU UYARILARA DİKKAT
Doç. Dr. Yusuf Emre Gürel, hipertansiyon hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gereken hususlara değinerek şu bilgileri aktardı:
Bol Sıvı Tüketmek
Sıcak ve nemli havalar, terleme ile vücutta sıvı ve mineral kaybına neden olarak kanın akışkanlığının azalmasına yol açar. Bu nedenle yaz aylarında günde en az 2 litre su içilmesi gerekir.
Güneşten Korunmak
Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaştığı en dik açı saat 100:00 - 15:00 arasıdır. Bu saatlerde dışarı çıkılmaması gerekir. Mecbur kalınırsa açık renkli ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
Sigara ve Alkolü Bırakmak
Sigara ve alkolden uzak durulması gerekir. Sigara, zehirli maddelerin birikmesine neden olarak damar duvarlarının esnekliğini kaybetmesine yol açar ve bu durumda hipertansiyonda tedaviyi zorlaştırır. Alkol ise karaciğer yetmezliği ve ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açarak hayatı tehdit eden durumlara neden olur.
Sağlıklı Beslenme
Yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerekir. Mutlaka tuz kısıtlaması yapılmalıdır. Yemeklerde tam buğday veya tam tahıl içeren besinler, meyve ve yeşil sebzeler gibi sindirimi kolay olan lifli ve posalı gıdalar tüketilmelidir. Şekerli yiyecek ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı.
Egzersiz Yapmak ve Kilo Vermek
Düzenli egzersiz yaparak kilo kontrolünün sağlanması gerekir. Önerilen egzersizler arasında bulunan yürüyüş; ya saba saatlerinde ya da akşam serininde yapılması gerekir. Düzenli, doğru zamanda ve yeterli miktarda yapılan egzersiz kalp ve damar sağlığı için olumlu etkilere sahiptir.
Sıcak ve Soğuk Duşa Dikkat
Hipertansiyonu olan kişiler yaz aylarında soğuk veya sıcak duş alma konusunda dikkatli olmalıdır. Çünkü soğuk duş damarların kısılmasına ve tansiyonun yükselmesine olarak kam basıncını artırır. Sıcak duş ise damarları genişleteceği için yeterince sıvı tüketmeyen veya idrar söktürücü kullanan hastalarda tansiyon değerleri düşebilir.