Hindistan’da Şimdi de Kara Mantar Kabusu Yaşanıyor
Koronavirüs salgınında dünyanın kanını donduran görüntüler gelen Hindistan'da şimdi de Kara Mantar kabusu yaşanıyor.
Koronavirüs salgınını en ağır şekilde geçiren Hindistan'da, son 24 saatte 4 bin 205 kişinin hayatını kaybetmesiyle bugüne kadarki virüse bağlı en yüksek günlük can kaybı sayısı kayıtlara geçti. Günlük olarak en fazla vaka ve ölüm kaydedilen ülke olan Hindistan'da toplam vaka sayısı 23 milyon 340 bin 938'e, toplam can kaybı sayısı 254 bin 197'ye ulaştı.
REKOR KIRILDI AMA GERÇEK SAYI DAHA FAZLA
Böylece, ülkede Kovid-19'a bağlı can kaybı sayısı salgının başından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi gördü. Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının, belirtilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısını yapıyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve 1.4 milyarlık bir nüfusa sahip olan Hindistan'da toplam ölü sayısı 254 bin 197'ye ulaşması dehşete düşüren bir veriyi de ortaya koymuş oldu.
'KARA MANTAR' NEDENİYLE GÖRME YETİLERİ KAYBOLUYOR
Hindistan'daki koronavirüs ölümleri hakkında Reuters tarafından hazırlanan rapora göre hali hazırda dünyada koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden her üç insandan biri Hindistan'da yaşıyor. Ülkedeki oksijen ve ilaç stoklarının tükenmesine neden olan korkunç ikinci dalga Hindistan'ı vururken vaka ve ölümlerin büyük şehirlerden kırsal alanlara yayılması tıbbi eksikliklerin daha ölümcül sonuçlar doğurmasına neden oluyor. Diğer yandan Hindistan'da Kovid-19'a yakalanan bazı hastalar 'kara mantar' nedeniyle görme yetilerini kaybediyor.
KORONADAN SONRA ŞİMDİ DE 'KARA MANTAR'
Hindistan'da büyük bir sağlık krizine yol açan Kovid-19'un ikinci dalgasında doktorlar nadiren görülen ve ‘kara mantar’ da denen bu hastalığın, iyileşen Kovid-19 hastalarında daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Çok nadiren görülen bir enfeksiyon olan kara mantar toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu görülüyor. Dr. Nair, ‘Bu yaygın görülen bir küftür, toprakta, havada, hatta sağlıklı insanların burunlarında da bulunur’ diyor.
ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR
Sinüs, beyin ve ciğerleri etkileyebilen bu enfeksiyon, kanser veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi sorunları yaşayanlar ile diyabet hastalarında ölümcül olabiliyor. Doktorlar ölüm oranı yüzde 50 olan mukormikozun, yoğun bakımdaki hastaların hayatını kurtarmak için verilen streoidler tarafından tetiklendiğini düşünüyor. Bağışıklık sisteminin koronavirüse karşı hararetli mücadelesi, vücuda zarar vermeye başladığında kullanılan steroidler, bazı insanlarda bu mücadele sırasında oluşan ciğer iltihabını önleyebiliyor.
HASTALARIN GÖZLERİ ALINIYOR!
Fakat aynı zamanda bağışıklığı da düşürüyor ve hem diyabet hastalarında hem de şeker sorunu olmayanlarda kandaki şeker seviyesinin yükselmesine yol açabiliyor. Mukormikozaya yol açan şeyin de bağışıklık sistemindeki zayıflama olduğu düşünülüyor. Dr. Nair, ‘Bağışıklık sistemini diyabet zayıflatır, koronavirüs daha kötü duruma sokar ve buna eklenen steroidler de ateşe dökülen benzin gibi olur’ diyor.