Hıdırellez nedir, neden kutlanır?
Baharın müjdecisi olarak bilinen Hıdırellez'in ne zaman kutlanacağı son günlerin araştırma konusu oldu. Orta Asya'dan Ortadoğu'ya Anadolu'dan Balkanlar'a kadar her toplumda farklı etkinliklerle kutlanan Hıdırellez,i genel olarak mevsimlik bayram olarak da kabul edilir. Peki, Hıdırellez nedir, neden kutlanır?
Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde bir araya geldikleri gün olarak kabul edilen Hıdırellez'de ateşler yakılarak dilekler dilenir. Bolluk ve bereketin geleceğine inanılan Hıdırellez’de ev, çocuk, para gibi çeşitli dilekler dilenerek gül ağaçlarına asılır veya gömülür. Dilekler dilendikten sonra da Hızır’ın bu istekleri yerine getirmesi beklenir.
Kökeni Orta Asya'dan gelen ve Türk toplumları tarafından kutlanan Hıdırelez, doğanın uyanışı olarak tanımlanır. Peki, Hıdırellez nedir, neden kutlanır? Hıdırellez nasıl ortaya çıktı? Hıdırellez hangi gün kutlanır?
Hıdırellez nedir, neden kutlanır?
Gelmesi merakla beklenen Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan bir bayramdır. Mevsimlik bayram olarak bilinen Hıdrellez, inanışa göre doğanın uyanışıdır. Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde bir araya geldikleri gün olarak inanılan Hıdrellez'de Hızır geleneği sürdürülür. Hızır’ın zor durumda olanların darda kalmış insanların yardımına koşması bu günün kutlamalarında en önemli etkendir. Hızır, aynı zamanda değişiminin ifadesidir ve canlanmanın başlaması ile baharın müjdeci sembolüdür.
Hıdırellez'in başladığı gün, insanlar farklı etkinler düzenler. Önce ateşler yakılır ve dular edilerek dilekler dilenir. Yazılan veya çizilen dua ve dilekler gül ağacı seramonisinde ağacın altına bırakılır veya kırmızı kurdale ile gül ağacının dallarına başlanır.
Hıdırellez günü için yemekler yapılır ve eş, dost hep birlikte yenir. Hıdırellez genellikle suyu olan yeşil bağ ve bahçelerde, kırlarda kutlanır. Eski Türk inancında biri olan ateş üstünden atmalar gerçekleştirilir.
2022 Hıdırellez günü ne zaman?
6 Mayıs'ta başlayan Hıdırellez, 7 Kasım tarihine kadar olan sürede Hızır Günleri adıyla yaz mevsini simgeler. 8 Kasım ile 5 mayıs arasındaki süre de kış mevsimi olarak isimlendirilir. Bu nedenle 5 Mayıs akşamı biten kış mevsimi 6 Mayıs sabahıyla birlikte son bulur ve Hıdırellez bayramı etkinlikleriyle yaz mevsimi günlerinin başlangıcı kutlanır.