04.05.2023-16:56 (Son Güncelleme:04.05.2023-16:56)

Hıdırellez ne zaman, hangi gün 2023? Hıdırellez anlamı nedir, nasıl kutlanır?

Mevsimlik bayramlardan birisi olan Hıdırellez’in 2023 yılında hangi güne denk geldiği merak edilen konular arasında yer alıyor. Öte yandan Hıdırellez’in anlamı ve nasıl kutlandığı da araştırılıyor. Peki Hıdırellez ne zaman, hangi gün 2023? Hıdırellez anlamı nedir, nasıl kutlanır? İşte tüm merak edilenler...

Mayıs ayı içerisinde gerçekleşen Hıdırellez hakkında yapılan araştırmalar artmaya başladı. Dilek dileme ve kutlama ritüellerinin bulunduğu Hıdırellez’in ne zaman gerçekleştiğini öğrenmek isteyenler arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki Hıdırellez ne zaman, hangi gün 2023? Hıdırellez anlamı nedir, nasıl kutlanır?

Hıdırellez ne zaman 2023?

Hıdırellez bu yıl 5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleşecek.

Hıdırellez anlamı nedir, nasıl kutlanır?

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.


Hıdırellez'da dilek dileme rütelü bulunuyor. 5-6 Mayıs tarihlerinde dilek ritüeli gerçekleştiriliyor. 5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül dallarına paralar asılır. Dilekler bir kağıda yazılıp ve resim edildikten sonra asılabileceği gibi gül ağacının altına çizilebilir.

Hıdırellez akşamı asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.

Hıdırellez’de neler yapılır?

Anadolu'da Hıdırellez akşamında evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek kötülüklerin ekilen bu fasülye ya da nohutlar gelmesi dilenir.

Yoğurt mayalama geleneği

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki sürede doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanır.

Trabzon-Şalpazarı İlçesi'nde maya katılmadan yoğurt yapılır. Mayalama sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde edilen maya bir yıl kullanılır ve gelecek yıl tekrar değiştirilir.

muratcankilic@haber365.com.tr