Hıdırellez günü neler yapılır? Hıdırellez dileği nasıl dilenir? Hıdrellez gecesi gül ağacı nasıl dilek dilenir?
Ruz-ı Hızır olarak da adlandırılan Hıdırellez'in ne zaman olduğu ve o günde nelerin yapıldığı araştırılan konular arasında yer alıyor. Aynı zamanda Hıdırellez gününde nasıl dilek dilenmesi gerektiği de merak edilen konular arasında yer alıyor. '2022 yılı Hıdırellez günü ne zaman? Hıdırellez gününde neler yapılır? Hıdırellez dileği nasıl dilenir?' gibi sorular sıkça arama motorlarında yer almaya başladı. İşte, Hıdırellez hakkında merak edilenler...
Her sene kutlanılan; Ruz-ı Hızır'da denilen Hıdırellez'in bu sene ne zaman kutlanacağı merak ediliyor. Aynı zamanda Hıdırellez dileğinin nasıl dileneceği de araştırılan konular arasında. Hıdırellez günü hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Hıdırellez ne zaman?
Miladi takvime göre 6 Mayıs'ta başlayarak 7 Kasım’a kadar devam eden süreye yaz mevsimi olarak Hızır Günleri; 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre zarfına ise kış mevsimi olarak Kasım Günleri denilmektedir.
2022 yılında ise Hıdırellez, 5 ile 6 Mayıs günlerinde kutlanacaktır.
Hıdrellez nedir?
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da bilinen Hıdırellez günü, dünyada darda kalanlara yardım eden kişi olarak düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde bir araya geldikleri gün olarak düşünülmektedir ve kutlanmaktadır.
Miladi takvimine göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvimde ise 23 Nisan Hıdırellez günü olarak kutlanmaktadır. 6 Mayıs'ta başlayarak 7 Kasım’a kadar devam eden süreye yaz mevsimi olarak Hızır Günleri; 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre zarfına ise kış mevsimi olarak Kasım Günleri denilmektedir. Bundan dolayı 5 Mayıs'ın gecesi gecesi kış mevsiminin bitmesi ve sıcak, yaz günlerinin başlaması anlamını taşımaktadır. Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanmaktadır. Hıdırellez, Hıristiyanlarda baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir ve bu günü Rum Ortodokslar 'Aya Yorgi', Katolikler 'Aziz George' günü olarak kutlar.
Hıdırellez’in UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınması amacı ile 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.
Hıdırellez duası
Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım
Allah bir adım adım
Kerim kerem Allah
Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah
La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
Hıdırellez dileği nasıl dilenir?
5 Mayıs, akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanı olarak kabul edilir. Gül dallarına paralar asılır veya açık cüzdan bırakılır. Dilekler, bir kağıda yazılarak gül ağacına asılabileceği gibi aynı zamanda çizilerek de aynı şekilde gül ağacına asılabilir.
Hıdırellez akşamında gül ağacına asılan paralar ve dilekler, 6 Mayıs'ın sabah saatlerinde gidilerek geri alınır. Gül ağacına asılan para alındıktan sonra cüzdana konur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parasının, kişiye o sene boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermeyeceğine inanılır.
Gül ağacında dilek tutulurken yapılması gerekenlerden biride duasını okumaktır. Hıdırellez dilek duası, dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.
Hıdırellez'de yapılacaklar bir tek bununa kalmayıp, Anadolu’da Hıdırellez akşamında evdeki kişi sayısınca yedi fasulye veya yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek her türlü kötülüklerin ekilen bu fasulyeye veya nohutlara gelmesi dilenir.