27.07.2022-12:32 (Son Güncelleme:27.07.2022-13:09)

Heybeliada Sanatoryumu'nun Diyanet'e tahsili mahkemede iptal edildi

'İslami Eğitim Merkezi' kurması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsisi Heybeliada Sanatoryumu iptal etti. 1924'te Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi olarak kurulan ve 2005'e kadar hizmet veren kurumun sağlık kompleksi yapılmasını öneren meslek örgütleri, tahsisin kamu yararına aykırı olduğunun belirterek dava açmıştı.

İstanbul Heybeliada‘daki tarihi Sanatoryum‘un Diyanet İşleri Başkanlığı‘na tahsisi, İstanbul Tabip Odası (İTO), TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Barosu ve Türk Toraks Derneği’nin açtıkları dava sonucunda iptal edildi. 2020'de Sanatoryum'un da içinde içinde bulunduğu 200 dönümlük arazinin bir kısmı Diyanet İşler Başkanlığı'na 'İslami Eğitim Merkezi' kurmak amacıyla devredildiği ortaya çıkmış ve Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi olarak 1924'te kurulan ardından 2055'e kadar hizmet veren kurumun bu tahsisine karşı çıkan pek çok kuruluş, iptal edilmesi için dava açmıştı.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın yazdığı habere göre İstanbul 14. idare mahkemesi, verdiği kararda Kültür Bakanlığı'ndan onay alınmaması sebebiyle 14 Haziran'da tahsisin iptaline karar verdi. yapılan açıklamada: '… söz konusu tahsis işleminde önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan görüş alınıp alınmadığına dair bilgi veya belgenin idare dosyasında bulunamadığının’ belirtildiği, dolayısıyla dava konusu tahsis işleminden önce ilgili Bakanlık’tan izin veya görüş alınmadığı anlaşıldığından, ilgili Bakanlık’tan izin alınmaksızın söz konusu taşınmazın eğitim merkezi olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.'


Neler olmuştu?

Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi olarak açılan Sanatoryum, 1999 depreminde hasar görmüş, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından adaya ulaşımın zorluğu, hasta azlığı gibi nedenlerle kapatılmış ve tüm personel ve ekipmanı ile birlikte Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesine nakil edilmişti.

Söz konusu tahsisin 2020’nin Eylül ayında CHP milletvekili Umut Oran’ın, 100’ü doktor 250 personeli ve 660 yatağı bulunan hastanenin akıbeti konusunda CİMER’e yönelttiği soru üzerine öğrenilmişti.

İstanbul Tabipler Odası ve çok sayıda meslek örgütü verilen karara karşı çıkarken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Heybeliada Sanatoryumu'nun Eski Başhekimi olan Prof. Dr. Atilla Saygı, sanatoryumun Diyanet'e devredilme kararının iptal edilmesini istemiş ve içinde Tüberküloz Enstitüsü, eğitim merkezi, sağlık müzesi, dinlenme tesisi ve adaya yetecek kadar kapasiteden oluşan bir 'Heybeliada Sanatoryumu Sağlık Kompleksi' olması önerilmişti.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr