Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, uluslararası verileri göz önünde bulundurarak siber suçlar ve bu alandaki güvenlik uygulamalarına ilişkin son durum hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Alkin, iş dünyasında 2015-2017 yılları arasında her 40 saniyede 1 firmanın fidye amacıyla virüs saldırısına uğradığını ifade ederek, 'Bu yıl da her 14 saniyede 1 firmanın maruz kalacağı tahmin ediliyor.' dedi.
Siber suçlardan görülen zararın 2015 yılında 3 trilyon dolar olarak hesaplandığı aktaran Alkin, 'Siber suçlar nedeniyle şirketler ve hane halklarının yıllık ekonomik değer kaybının geçen yıl itibarıyla 3,5 trilyon dolara ulaştığı düşünülüyor.' diye konuştu. Bu durumun 2020 itibarıyla 6 trilyon dolarlık bir rakama ulaşacabileceği tehlikesinin bulunduğunu vurgulayan Alkin, bu konuya önem verilmesi ve kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.
Siber fidye yazılımlarınında tehlikesine dikkat çeken Alkin, 'ABD'de sadece geçen sene yanlış bir linke tıklamaları nedeniyle kendilerini siber fidye tuzağında bulanların sayısı oldukça fazla. Buradan kurtulmaları için siber suç örgütünün insanlardan istediği paranın büyüklüğü 1 milyar dolara, dünya genelinde de 5 milyar dolara ulaştı.' bilgisini verdi.
SİBER TEHDİDİN KAPSAMI BÜYÜK
Alkin, 2020 itibariyle internet kullanacak akıllı cihaz sayısının 200 milyara çıkmasının beklendiğini belirterek, '2020'de şirketler ve hane halkının günlük hayatını idame ettirebilmek için 300 milyar şifre kullanması bekleniyor.' dedi. Alkin, 6 trilyon dolarlık ekonomik kayba sebebiyet verecek siber saldırılardan korunmak için yapılacak harcamaların 1 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini de ifadelerine ekledi.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.