Hemşire nedir, nasıl olunur? Hemşire görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Hemşire olma şartları ve Hemşire maaşları
Hemşirelik hayali kuran kişiler, İnternet üzerinden hangi okul okuması gerektiğini araştırmaktadırlar. Kutsal meslekler arasında yer alan hemşirelik, toplumun sağlığını korumaya amaçlamıştır. Peki, Hemşire nedir, nasıl olunur? Hemşire görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.
Hemşirelik hayali kuran kişiler, İnternet üzerinden hangi okul okuması gerektiğini araştırmaktadırlar. Kutsal meslekler arasında yer alan hemşirelik, toplumun sağlığını korumaya yöneliktir. Hemşirelerin görevleri ve hizmetleri merak edilirken, bizde sizler için detaylarını paylaşmak istedik.
Hemşire nedir, nasıl olunur? Hemşire görevleri nelerdir, ne iş yaparlar?
Birey, aile ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye odaklanmış, ideal sağlığına ve normal yaşam kalitesine ulaştırmak için uğraşan sağlık sektöründen olan meslekler arasındadır. Türk Dil Kurumu hemşireliği şu şekilde tanımlamaktadır. Mesleki eğitim almış, tabip, laborant, hasta bakıcı gibi sağlık personelleri ile iş birliği yapan, hasta Hemşireler, hastanelerde rahatsızlan bir kişinin, doktor kontrolünün arından ilk müdahale eden, tedaviyi uygulayıp iyileşmesini sağlayan kişilerdir. Hasta olan kişinin her türlü ihtiyacını karşılamaktadırlar. Bunlar içinde rahat solunum sağlanması, beslenmesi, idrar boşaltımı, kan alıp serum takma, hareketlerde yardımcı olma vb. bir çok yardım ettikleri konular vardır.
Acil bir durum anında ilk yardımı hemşireler yapabilmektedirler. Hasta bir kişinin, doktor tarafından verilmiş tedavilerini uygulayarak, takibini de yapmaktadırlar. Yatış hastası olan kişilerin, günlük sağlık durumlarını ve raporlarını da hazırlamaktadırlar. Ameliyathanelerde fiziksel ortamı hazırlamaya yardımcı oldukları gibi, ameliyat sırasında doktora ve ameliyat ekiplerine de destekte bulunmaktadırlar.
Buna benzer bir çok görevleri vardır. Oldukça zor bir meslek olan hemşirelik, sabır gerektiren bir iştir. Bu sebeple hemşire olmayı düşünenler mutlaka sabırlı olmayı akıllarından çıkarmamalıdırlar.
Hemşire olmak için şartlar nelerdir, nasıl olunur?
Hemşireliği düşünen kişiler, genel yeteneği olan, biyoloji alanlarında başarılı olan, insanlara yardım etmeyi seven ve memnun olan, sorumluluğunu bilen, hızlı ve doğru verebilen bir yeteneğe sahip olan, sıcak kanlı, merhametli, şefkatli, sağlıklı ve en önemlisi sabırlı olmaları gerekmektedir. Bu şartlarda uygun olmayan kişiler, hemşirelik konusunda zorlanabilirler ve meslek sahibi olduklarında başarı şansları düşüktür.
Hemşire olabilmenin 2 yolu vardır. Bunlardan bir tanesi ilk ve ortaokulu başarı ile tamamladıktan sonra, lise sınavlarında başarılı olup hemşirelik bölümünü okumaları için, sağlık meslek lisesini kazanması gerekmektedir. Sağlık lisesini bitirmiş olan kişiler, yardım hemşire olarak göreve başlayabilmektedirler. Ama asil hemşirelik için 2 yıl daha yükseköğretimini tamamlamak gerekmektedir.
Hemşire olmanın 2. yolu ise, Anadolu lisesi, Fen lisesi, Meslek lisesi yada açık lise gibi herhangi bir liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlarına başvurarak katılmalıdırlar ve sağlık bilimleri fakültesinin 4 yıllık eğitimini veren lisans programındaki hemşirelik bölümünü kazanmaları gereklidir. 4 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra asil hemşire olarak görev yapabilmektedirler.
Çalışma imkanlarının oldukça fazladır. Sağlık sektöründe çok fazla sayıda, bay ve bayan hemşire açığı vardır. Bu nedenle, eğitimi tamamladıktan sonra hemşire olan kişiler, hemen iş bulabilirler. İki türlü alanda çalışabilirler. İsterlerse devlet kadrosunda isterlerse de özel sektörde iş fırsatına sahiptirler.