31.05.2021-17:17 (Son Güncelleme:26.01.2022-15:07)

Helenizm Ne Demek?

Milattan önce 4. yüzyıldan milattan önce 146 yılına kadar devam eden döneme Helenizm adı verilmektedir. Peki, Helenizm nedir? Helenistik düşünce ne demek?

Antik dönemin içerisinde yaşanmış olan akımlar arasında en önemli kültür ve sanat akımlarından birisi olarak kabul edilen Helenizm, milattan önce 4.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Helenistik düşünce, Yunan kültürü ile Doğu kültürünün birleşmesi neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Grek uygarlıklarının hepsine verilen Helenizm terimi, Grek olmayıp Grek kültürünün etkisine kapılan uygarlıkları da kapsamaktadır. Helenistik düşünce özgür ve yenilikçi bir sanat akımı olarak görülür. Mimari, heykel ve resim gibi alanlar içerisinde yeni kurallar getiren Helenistik dönem yaklaşık olarak 300 yıl sürmüştür.

NEDİR?

Yunan kültürünün doğu kültürleri ile sentezlenmesi sonucu ortaya çıkan fikir, sanat, kültür ve felsefe akımına Helenizm ismi verilir. Helenizm Grek uygarlıklarının tümüne verilen isimdir. Helenizm'in diğer bir tanımıysa Grek olmayan fakat Grek düşünce sisteminden etkilenerek oluşan uygarlıktır. Geçmişi milattan önce 4.yüzyıla yaslanan Helenizm kültürü hakkındaki bilgilere tarih eserlerinden ulaşılmaktadır.

Yunan ve doğu kültürlerinin etkileşimi sonucu ortaya çıkan Helenizm felsefesi, Yunan felsefesini de bünyesine almaktadır. Helenizm kültürüne dair bilgiler milattan önce 30 yılına kadar gitmektedir. Helenistik dönemin büyük imparatorluğu Roma'nın bir parçasıdır. Helenistik dönem felsefesi, milattan önce 323 ile milattan önce 30 yılları aralığını almaktadır.

Büyük İskender ile Helenizm bağlantısıysa milattan önce 337 yılına uzanmaktadır. Milattan önce 337 senesinde hükümdar olan Büyük İskender, ilk olarak Yunanistan'ın büyün şehir devletlerini, bunun ardından da Anadolu, Suriye, Irak, İran ve Mısır'da yaşayan Persler'in tüm topraklarını kendi bünyesine bağlamıştır. Helenizm Uygarlığı, Büyük İskender'in Asya seferinin sonucunda oluşmuştur. Bu nedenden ötürü de Büyük İskender, Helenizm uygarlığının kurucusu olarak kabul edilir.


DÜŞÜNCE NE DEMEK?

Büyük Iskender ve Helenizm kavramı arasında kuvvetli bir bağ bulunur. Büyük İskender'in ölümünü takip eden döneme Helenistik Dönem ismi verilmektedir. İsa'dan önce 300 ile 100 tarihleri arasını bünyesine alan çağ içerisinde Yunan dünyası kültür ve dil birliğini oluşturmuştur. İskender'in ölümünün sonrasında imparatorluk üç generalin kontrolünde üç krallığa bölünmüştür. İskender'in üç büyük generali olan Selevkos, Antigonos ve Ptolemaiostur. Generallerden Selevkos, Suriye'yi, Antigonos Makedonya'yı ve Ptolemaios Mısır'ı kontrol ediyordu.

Yeni siyasi yönetim ile birlikte felsefe alanında da tesirler bulunmuştur. Bu dönem içerisinde olan Yunan felsefesi sonraları Helenistik felsefe ismi altında oluşumuna devam etmiştir. Yunan kentinin insanı olan Aristoteles ve Platon, bireyin kentten ayrı düşünülemeyeceği düşüncesini kabul ediyordu.

HANGİ KÜLTÜR BÖLGELERİNİ KAPSAR?

Milattan önce 4.yüzyıldan milattan önce 146 tarihine kadar dayanan döneme Helenizm ismi verilmektedir. Helenizm kültürü ile birlikte Yunan kültürü ülke sınırlarını geçmiştir. Helenizm, Ön Asya doğu kültürleri ile birlikte Akdeniz bölgesi kültürlerinin kaynaşması neticesinde meydana gelen evrensel kültürü bünyesine almaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr