14.06.2018-11:59 (Son Güncelleme:21.05.2021-16:04)

Hbs Nedir?

Anti Hbs, Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin ve Hepatit B aşısı vurulmuş olan kişilerin kanında yer alan bir antikordur. Hepatit B kan yolu ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. HbS hakkında merak edilenler haberimizde...

Anti Hbs, Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin ve Hepatit B aşısı vurulmuş olan kişilerin kanında yer alan bir antikordur. Hepatit B kan yolu ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. HbS hakkında merak edilenler haberimizde...

Anti Hbs, Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin ve Hepatit B aşısı vurulmuş olan kişilerin kanında yer alan bir antikordur. Hepatit B kan yolu ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu durumda vücut bu hastalığa karşı kendini korumaya alma ihtiyacı duyar. Bu hastalığın vücutta yer etmesi sonucunda vücutta bulunan antikora Ant Hbs adı verilmektedir. Anti hbs nedir sorularına cevap arayan birçok kişide görülen ilk hastalık Hepatit B virüsüdür.

Karaciğerde iltihaplanmaya sebep olan Hepatit B hastalığı çoğu kişinin korktuğu rahatsızlıklardan biridir. Anti Hbs nedir konu hakkında detaylı bilgi edinmekte fayda vardır. Sağlıklı bir bireyde Anti Hbs değer aralığı 9- 11 arasındadır. Kan testi ile ortaya çıkan bu durum Hepatit B hastalığının olduğunu gösterebilir. Çıkan değerlerin normale dönmesi kişinin iyileşmesi ve tedavi olması gerekmektedir. Anti hbs ne demek bu konuda bir uzman ile görüşülerek detaylı bilgi alınacağı gibi çeşitli araştırmalar yapılarak da bilgi edinilebilir.

Hepatit B virüsü taşıyan kişiler ile temas, kan ya da cinsel yol ile kişi virüs kapabilir. Hastalık karaciğerin tamamen iflas etmesine sebep olduğu için her hastalıkta olduğu gibi eren tanı oldukça önemlidir.

Vücut hastalıklara karşı kendi koruma mekanizmasını geliştirmiştir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması birçok hastalığa karşı savunma gösterir. Anti Hbs pozitif çıktığında vücut Hepatit B virüsüne karşı kendi koruma mekanizmasını edinmiş demektir. Anti Hbs pozitif olarak çıktığında virüsün vücuda alındığı fakat bağışıklık sistemi tarafından hastalığa karşı savunmaya başladığı ve olumlu sonuçlandığı anlamını taşımaktadır. Virüse karşı vücut bağışıklığı olduğu anlamına geldiği için korkulacak bir durum teşkil etmez.

ANTİ HBS NEGATİF OLURSA

Anti Hbs negatif çıktığı durumlarda vücut Hepatit B virüsüne karşı direnç sağlayamadığı anlamını taşır. Bu durumda virüsün vücuda vermiş olduğu zarara göre tedaviye başlanır ya da Hepatit B aşısı vurularak vücudun virüse karşı savunma göstermesi sağlanır. Anti Hbs negatif çıkması vücudun Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık sisteminin vücutta yer almadığı tanısı koyulmaktadır. Sonuca göre tedavi şekli belirlenmesinin yanı sıra direk Hepatit B aşısı vurularak önlem alınmalıdır. Kan tahlili sonucu ile alınan Anti hbs değeri 9- 11 değerlerinin altında ise mutlaka koruyucu bir aşı olunması gerekmektedir

HAPATİT B VİRÜSÜ

Hepatit B diğer bir adı ile sarılık olarak bilinen hastalıktır. Karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan Hepatit B virüsü özellikle cinsel yolla bulaşarak çok gizli ilerleyen bir hastalık türüdür. Virüs vücuda alındıktan 3 ay sonra kendini belli etmektedir. Kan testi ile ortaya çıkan bu hastalık ilerleyen dönemlerde öldürücü olabilmektedir. Hepatit B virüsü tespit edilen hastalara genellikle aşı uygulaması yapılmaktadır. Vücudun koruma mekanizması ile ilgili verilerin elde edilmesi hastalığa karşı tedavi yöntemini belirleme de yardımcı olur.

Kan testi sonucunda ortaya çıkan Anti Hbs değerleri kişinin hastalığa karşı vücudunun korunma mekanizmasını belirler. Çoğu kişi Anti Hbs ne demek bununla ilgili bilgi sahibi değildir. Değerlerin pozitif veya negatif çıkması vücudun bağışıklık sistemine göre olmaktadır.

Anti Hbs Hepatit B hastalığının tespitinde oldukça önemli bir değerdir. Negatif çıkan test sonuçlarında tedavi sürecinin başlatılması ve direk olarak aşı olunması gerekmektedir.

HEPATİT B TEDAVİSİ

Hastalık ilk teşhisinde virüs henüz yeni olduğu için virüsün sınırlandırılması gerekmektedir. Bu durum Hepatit B aşısı ile kontrol altına alınmaktadır. Fakat ilerleyen hastalıklarda karaciğer iflas edeceğinden enfeksiyondan dolayı siroz ya da kanser gibi vakaların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Karaciğer iltihaplanması erken yaşlarda meydana gelen hastalıklardan biridir. Hastalığı tetikleyen Hepatit B virüsü vücudun kendisi tarafından imha edilmez ise dışarıdan ilaç desteğine başlanır. Çoğu zaman virüsün yok edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu yüzden düzenli olarak aşı ve ilaç tedavi olmalıdır.

Tedavi süresince kan değerleri sürekli gözlem altındadır. Virüsün vücutta imha edilmiş olması hastalığın tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden sıkı bir takip ve kontrol yapılmalıdır. Çok uzun süre sonra ortaya çıkan Hepatit B virüsüne karşı vücudun kendi geliştirdiği bağışıklık sistemi virüs ile savaşarak hastalığın iyileşmesi sağlanabilir.

HAPATİT B VİRÜSÜNDEN KORUNMA

Kan, temas ve cinsel yol ile bulaşan bu virüs ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Hastalığın devamında oluşabilecek olan hastalıklar kişiyi zor durumda bırakarak sağlık konusunda yetersiz kılmaktadır. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde sıkça görülmektedir. Hepatit B virüsünden korunmak için düzenli olarak Hepatit B aşısı vurulabilir. Bunun yanı sıra düzenli olan kan verilip değerlere bakılabilir. Anti Hbs değerleri kontrol altında tutulabilir.

Hepatit B virüsü en çok tuvaletlerden ve cinsel yol ile bulaşmaktadır. Az kullanılan umumi tuvaletler tercih edilebilir. Cinsel yol ile bulaşmaması için önlemlerin alınması gerekir. İlerleyen hastalık dönemleri kişinin hem tedavisini hem de günlük yaşamını zorlaştıracaktır. Sağlıklı bir bireyin bağışıklık sisteminin koruyuculuğu virüs taşıyan kişilerde olmadığı için çeşitli hastalıklarında ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr