Hava trafik kontrolörü nedir,nasıl olunur? Hava trafik kontrolörü olmak için ne yapılır? Hava trafik kontrolörü olmak için gerekli şartlar
Hava trafik kontrolörü olmak isteyen kişilerin ne yapması gerektiği, nasıl olabileceği merak ediliyor. Hava trafik kontrolörünün hangi üniversitelerde olduğu ya da hangi bölümün okunması gerektiği araştırılıyor. Bizde yazımızda hava trafik kontrolü hakkında merak edilen tüm detayları açıkladık.
Havaalanlarında kulelerde görev yapan kişilerin yaptığı iş hava trafik kontrolörü olarak geçmektedir. Havaalanlarında bulunan bu kişiler hava araçlarının güvenli iniş ve kalkışlarını sağlamak için görev yapan kişilerdir. Hava trafik kontrolü ve yoğun bir çalışma gerektirir. Havaalanlarında uçakların biri iniş yaparken diğeri kalkış yapmaktadır. Bu nedenle düzenli ve sistematik bir iş anlayışı vardır. İrtibatın asla kopmaması gereken bu işte yerlere bir görevli gelmeden asla kalkamazlar. İşte Hava trafik kontrolü hakkında merak edilen tüm detaylar…
Hava trafik kontrolörü nasıl olunur?
Hava trafik kontrol işini yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken iki farklı yol bulunur. Bunun için Anadolu Üniversite Sivil Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Hava Trafik Kontrol Bölümünü bitirmeniz ya da DHMİ tarafından açılmakta olan ilanları takip etmeniz gerekir. DHM 4 senelik üniversite mezunları arasından hava trafik kontrolörü alanında çalışacak kişiler aranmaktadır.
Hava trafik kontrolörü olmak için ne yapmalıyım?
Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin izlemesi gereken birinci yol Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde bulunan Hava trafik kontrolörü bölümüne yetenek sınavı ile alınmaktır.ÖSYM'nin düzenlediği YKS sınavına katılan adaylar bu bölüme başvuru yapabilir. Bu sınavın ardından adaylar yetenek sınavına tabi tutulur. Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan bu sınavda öğrenciler ilk olarak sayısal ağırlıklı bir sınava katılır. Ardından mesleki yeterliliği ölçüldü “bilişsel psikometrik test” yapılır. Bundan sonra ise adaylar mülakata ve son olarak simülatör testi ne katılır. Bu alandan aldığı bütün puanlar toplanarak bölüme toplam 15 asil 15 yedek olacak şekilde öğrenciler seçilir.
Yapılan bu öğrenci seçim sistemine ise “çoklu elemeli sistem” adı verilmektedir. Öğrenciler 1 yıl hazırlık okuduktan sonra hava trafik kontrol yönetimi ile ilgili birçok dersin yer aldığı 4 senelik bir eğitim alırlar. Öğrenciler hazırlık sınıfı ile beraber toplamda 5 yıl eğitim görmektedir. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler Hava trafik kontrolörü olarak meslek sahibi olurlar. Fakat adayların sadece bölümden mezun olması yeterli değildir bu alanda çalışabilmeleri için ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS sınavına katılması gerekir. Hava kontrolörü olarak belirlenen taban puanı alan adaylar bu alanda DHMİ’nin açtığı ilanlara başvuru yapmalıdır.
Hava kontrolörü olarak çalışmak için izleyebileceğiniz ikinci yol ise DHMİ tarafından açılan ilanları takip etmek olacaktır. Bu alanda sadece hava trafik kontrolörü mezunları değil 4 yıllık bir fakülteden mezun olmuş kişiler içinde ilanlar yer almaktadır. Açılan ilanlara başvuru yapan kişiler belli bir sınava tabi tutulur. Sınavı tamamlayan kişileri için 14 ay sürecek bir kurs süreci vardır.Yapılan bu kursu tamamlayan kişiler Devlet Hava Meydanları’nda çalışma hakkı elde edebilirsiniz. Ancak kursa başvuru yapan kişilerden en az 70 KPSS puanı istenir ve 27 yaşını doldurmamış olması şartı aranır.
Başvuruda bulunan kişiler The First European Air Traffic Controller Selection Test (FEAST) sınavına katılır ve daha sonra mülakata katılması için çağırılır. Hava trafik kontrolörü olmak için istenen sağlık raporuna alan kişiler “ stajyer hava trafik kontrolörü” olarak kursa başlar.Adayların katıldığı FEAST sınavı açılan kadrolara öncelikle olarak başvuru yapılmasını sağlamaktadır. DHMİ’ye başvuru yapan Anadolu Üniversitesi Hava Trafik Bölümü mezunları da bu kadro önceliğinden yararlanabilmektedir. FEAST sınavına katılan her adayın kadro tercihinde öncelik hakkı bulunmaktadır. Hava trafik kontrolörü bölümünün oldukça stresli ve zor bir bölüm olduğunu belirtmekte fayda var. Hatta dünyada en stresli meslek seçilmiştir.