18.02.2024-14:24 (Son Güncelleme:18.02.2024-14:24)

Hava trafiğine yerli radar çözümü: MGR, Gaziantep Havalimanı’nda hizmete hazır

Türk mühendislerinin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ilk sivil gözetim radarı olan Milli Gözetim Radarı (MGR), saha kabulünü gerçekleştirdi. Radarın Gaziantep Havalimanı için kullanıma hazır olduğu bildirildi.

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ilk sivil gözetim radarı olan Milli Gözetim Radarı (MGR) ile ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk hava sahasındaki yoğun trafik sorununu MGR ile aşacaklarını ve trafiğin daha güvenli şekilde devam edeceğini vurguladı.

MGR saha kabulünü gerçekleştirdi

AA’da yer alan habere göre; Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK'ın işbirliğiyle, Türk mühendislerince tamamen yerli imkanlarla geliştirilen MGR'nin sahada geçici kabulünün yapıldığını ve Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır olduğunu belirtti. Fikri ve sınai mülkiyet hakları DHMİ'ye ait olan MGR'nin, Birincil Gözetim Radarı (PSR) ve İkincil Gözetim Radarı (SSR Mode-S) sistemlerinden oluştuğunu vurgulayan Uraloğlu, Gaziantep'teki radar yerleşkesinin altyapı kabullerinin 2020 yılı içerisinde tamamlandığını, yerleşke bünyesindeki PSR Sistemi'ne ait kesin kabul çalışmalarının da 2022 yılında tamamlandığını duyurdu.


Hava sahasını 7 gün 24 saat izleyecek

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliğiyle geliştirilen Milli Gözetim Radarı (MGR), Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır durumda. Bu yerli üretim, Birincil Gözetim Radarı (PSR) ve İkincil Gözetim Radarı (SSR Mode-S) sistemlerini içeriyor.

PSR Sistemi'nin menzili 112 kilometre (60NM), SSR Mode-S Sistemi'nin menzili ise 370 kilometre (200NM) olarak belirlendi. Sistem, hem Gaziantep Havalimanı'nın yaklaşma trafiğini yönetecek hem de 370 kilometre içindeki saha kontrol trafiğini izleyerek hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bakan Uraloğlu devamında şunları söyledi:

"Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütünün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun olarak tasarlanan MGR, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonunun (ICAO) standartlarının tümünü karşılıyor. MGR'nin yerli bir sistem olması, Türkiye'nin havacılık alanındaki yerli ve milli üretim hamlesine önemli bir katkı sağlamış oldu. Hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak, hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak, dışa bağımlılığı azaltacak, Türkiye'nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlayacak."

Haber365
bilgi@haber365.com.tr