09.04.2024-12:18 (Son Güncelleme:09.04.2024-13:31)

Hatay’ın Uzun Çarşı’sında bayramı telaşı!

6 Şubat ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremden en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu. Bu bayramda da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremde önemli bir hasar gören tarihi Uzun Çarşı, vatandaşların bayram alışverişi için geldiği noktalardan biri oldu. Hatay bayrama nasıl hazırlanıyor? İşte cevabı…

Sabah gazetesinden ulaşılan bilgilere göre, Uzun Çarşı’ya çok sayıda vatandaşın akın ettiği, kimi çocuklara bayramlıklar alındığı kimi vatandaş bayram tıraşını olduğu ifade edilirken, tıraş olanlardan biri de Kenan Kanat oldu. Kanat, şunları aktardı: ‘‘Uzun çarşımızı tekrar cıvıl cıvıl görmek gerçekten çok sevindirici. Bu kalabalığı görünce gözyaşlarımı tutamadım. Daha da iyi olacağız. Çünkü burası medeniyetler şehri ve bunu başaracak gücümüz var.’’

‘‘Yıkılmadık, ayaktayız’’


Bayram hazırlığı için akın edilen noktalardan biri olan Uzun Çarşı’da 43 yıldır esnaflık yaptığını dile getiren Tel kadayıf ustası Sait Ertuğrul, ‘‘Kalbimiz ve ruhumuz bu çarşıda atıyor. Evlerimiz yıkıldı, çadırlarda, konteynerde kaldık ama biz yıkılmadık, ayaktayız’’ dedi.

Tarihi Uzun Çarşı’da bayram telaşı!


Kahramanmaraş merkezli depremin büyük hasarlara neden olduğu ve can kayıplarının yaşandığı illerden biri olan Hatay’da birçok vatandaş, yaralarını sarmak için gayret gösteriyor. Hatay’ın Antakya ilçesinde 'ticaretin kalbi' olarak nitelendirilen ve tarihi 12’nci yüzyıla dayanan Uzun Çarşı’da 2 bin 500 dükkan bulunuyordu. Bunlardan 600’ü yıkıldığı belirtiliyor. Depremin üzerinden 14 ay geçti. Hatay esnafı eski cıvıl cıvıl günlerine dönmek için önemli bir çaba sarf ediyor. 3,5 kilometre uzunluğundaki Uzun Çarşı, eski günlerde olduğu gibi Ramazan Bayramı için alışveriş yapmak isteyen Hataylıların ilk tercih ettiği noktalara arasında yer alıyor.

‘‘Hatay'daki ticaretin kalbi’’

Bayram için bir koşuşturmanın başladığı tarihi çarşıda yerel esnafın ve alışveriş yapan vatandaşların yüzlerinde buruk bir sevinç olduğunu söylemek mümkün. ‘‘Hatay'daki ticaretin kalbi’’ denilen tarihi çarşıda alışveriş yapan vatandaşlar, ‘‘Hatay'ımızın en büyük, en eski ve en güzel yerli AVM'si olan çarşımız eskisi gibi cıvıl cıvıl’’ şeklinde ifadelere yer verildiği belirtiliyor.

‘‘El birliğiyle acılarımızı unutmaya çalışıyoruz’’

Yaklaşık 110 yıldır tarihi çarşıda esnaflık yaptıklarını dile getiren baharat satıcısı 37 yaşındaki Cihat Kumru, ‘‘Tam bir bayram yaşıyoruz. Burası Hatay'ın kalbi. Hataylılar buradan vazgeçemez. Eski canlılığımıza geri döndük. Çarşımızı tekrar kalabalık görmek bizleri çok mutlu. Çok büyük acılar yaşadık ve el birliğiyle acılarımızı unutmaya çalışıyoruz’’ derken, çarşıda peynir satan engelli Turgut Bülbül de, ‘‘Depremde evimiz yıkıldı, ama biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Eski günlerimize geri döneceğiz. Çarşımızı tekrar kalabalık görmek çok güzel’’ diye konuştu.

‘‘Çarşı coşkulu günlerine dönmeye başladı’’


Çocukları Eymen (5) ve Eren'e (3) bayramlık almak için çarşıya gelen Fatma Bektaş (38) ‘‘Bu kalabalığı çok özlemiştik. En kısa zamanda daha da iyi olacağız. İnsanların yüzlerinin gülmesi bizleri daha da mutlu ediyor. Çünkü eski günlerimize döndüğümüzü gördük. Daha da iyi olacağız. Çünkü burası medeniyetler şehri ve bunu başaracak gücümüz var’’ şeklinde duygularını paylaşırken, berber olan ve müşterilerini tıraş eden İrfan Sarıaslan (48), ‘‘Tarihi çarşı eski coşkulu günlerine dönmeye başladı ve daha da iyi olacağız’’ şeklinde konuştu.

''Hepimiz çok mutluyuz''


Küçükten büyüğe birçok esnafın yer aldığı Uzun Çarşı’da kurduğu küçük tezgahında bir yandan sabun köpüğü makinesi satan diğer yandan ise caddeyi baloncuklarla dolduran 12’nci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Mehmet Güzel, ‘‘Tam bir bayram yaşıyoruz. Çocuklar bu makineyi çok sevdi. Bir yandan satışımı yaparken diğer yandan da tarihi çarşımızı rengarenk yapıyorum. Hepimiz çok mutluyuz’’ şeklinde duygularını paylaştı.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr