13.09.2024-10:32 (Son Güncelleme:13.09.2024-10:32)

Hastalıkların yarısından bizzat sorumlu: Sebze ve meyvelerdeki o tehlikeye dikkat

Günümüzde yaşanan gıda kaynaklı hastalıkların yaklaşık yarısının nedeni belli oldu. Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin iyice temizlenmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceği ortaya çıktı. İşte konu hakkında yapılması gerekenler…

Sebze ve meyveleri yıkamak günlük alışkanlıklarımız arasında yer alsa da, basit bir yıkama yöntemi yeterli olmayabilir. Son araştırmalara göre, hastalıkların yarısının sebze ve meyvelerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Peki, bu gıdaları Nasıl daha sağlıklı bir şekilde temizleyebiliriz?

Sadece Sudan Geçirmek Yetmiyor

Meyveleri hızlıca sudan geçirmek, onları mikroplardan arındırmak için yeterli değil. Uzmanlar, özellikle elma gibi kabuklu meyveleri en az 2-3 dakika suyun altında ovalayarak yıkamayı öneriyor. Aynı şekilde patates gibi toprak altında yetişen sebzeleri de bir fırça yardımıyla temizlemek gerekiyor.


Kabuklar Tehlike Saçıyor

Endokrinoloji Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ela Keskin, sebze ve meyvelerdeki tarım ilaçlarının ve zararlı maddelerin kabuklara temas ederek içeri sızdığını belirtiyor. Keskin, özellikle salatalık gibi kabuklu tüketilen gıdaları soyarak yemenin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor.

Yeşillikleri Sirke ve Karbonatlı Suda Bekletin

Yeşillikleri temizlemek için suda bekletmek şart. Sirke ekleyerek mikropların öldürülmesi sağlanırken, yarım saat boyunca karbonatlı suda bekletmek de etkili bir yöntem. Ayrıca, sebze ve meyveleri lavabonun içinde yıkamanın, mikroorganizmalar nedeniyle oldukça riskli olduğunu unutmamak gerekiyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr