24.10.2020-13:34 (Son Güncelleme:24.10.2020-13:31)

Harput Kalesi'nde 110 Bin Adet Obje Ele Geçirildi

UNESCO yedek listesinde olan ve asil listeyi hedefleyen Harput Kalesi'nde son 7 senede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 110 bin adet obje ortaya çıkarıldı.

Urartular'dan kalma ve bugün Elazığ'da bulunan Harput Kalesi'nde 7 senedir süren kazı çalışmalarında binlerce tarihi obje ortaya çıktı.

Medeniyetler beşiği olarak dini ve tarihi değere sahip kale, kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Koronavirüs nedeniyle bu yıl fazla ziyaretçi alamayan mahalledeki kalede, projelendirme ve iç temizlik çalışmaları gerçekleştirildi.

110 BİN OBJE ÇIKARILDI

Milattan Önce 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından yapılan Harput Kalesi’nde, 7 yıldır Kazı Başkanı Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç koordinesinde yürütülen çalışmalarda silahlar, seramik, ok uçları, mantılık taşları ve cam olmak üzere 110 bin tarihi eser obje çıkartıldığı bildirildi.

Kalede yapılan çalışmalarda bugüne kadar 13 makale yayımlanırken oluşturulmaya başlanan 3 ciltlik kitapta sona gelindi. İlk, orta ve yakın çağa ait birçok buluntudan ithal edilmiş eserler de açığa çıkarken, Elazığ ve Harput’un geçmişte uluslararası bir ticaret merkezi olduğu belirtildi.

Harput iç kale kazısı 2020 yılı çalışmalarının birinci aşamalarını tamamladıklarını belirten Prof. Dr. İsmail Aytaç, 'Pandemi dolayısıyla sahada fiili arkeolojik kazı yapılmadı. Ancak sahada diğer faaliyetlerimizi sürdürdük. İç kale kazıları müzemiz başkanlığında 5 yıl devam etmişti. 2014 yılından itibaren 7’nci yılını ikinci bir ekip olarak sürdürüyoruz. Şimdiye kadar 110 binin üzerinde çeşitli tarihi eser objeler çıktı. Bunlarla ilgili bakanlığımız, valiliğimiz, üniversitemiz, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve özel idarenin destekleri ile devam ettiriyoruz. Bu sene Türk Tarih Kurumu da bir proje ile destek verdi. Şimdiye kadar çıkan eserlerimizle ilgili çok sayıda inceleme temizlik işlemleri gerçekleştirdik. Taşınmaz kültür varlığı dediğimiz mimaride mevcut durumları dondurduk' açıklamasında bulundu.

Büyük projelerin devam ettiğini söyleyen Aytaç, 'Kale içerisindeki Osmanlı Mahallesi restorasyon projesi bitti. Önündeki Urartu sunağının da projesi tamamlandı. Bunlar 2021 yılında turizme kazandırmak için uygulamaya başlayacağız. Yapılan işler içerisinde elde edilen buluntuların sınıflandırmaları çok geniş. İnsan yaşamına ait her türlü objeye rastladık. Özellikle askeri bir alan olması nedeniyle silahlar, ok uçları, mancınık taşları, sapan taşları, askeri üniformalar, aparatlar gibi çok eser elde edildi. Sağlık aletleri bazı buluntular elde ettik. Metal süsleme ve diğer objeler elde edildi. Seramik buluntular fazla. Çeşitli dönemlere ait cam eserler elde edildi. Kale ile ilgili onlara yaptığımız çalışmalarda şimdiye kadar 13 makale yayınladık. Bunlardan 3 ciltlik kitapları bitirme noktasına geldik. Elde edilen verilere bağlı olarak arşiv çalışması gerçekleştirdik' dedi.

Kalenin içerisinde seramik üretim atölyelerin olduğunu gösteren pişirimler, üç ayakların ve rafların olduğuna değinen Aytaç, 'Cam üretimlerin kale içerisinde yapıldığını tespit ettik. Demir ve ok ucu üretimiyle ilgili bazı fırın örnekler ve malzemeler elde edildi. Böylelikle Harput bir yaşam, güvenlik ve üretim merkezi olduğu anlaşılıyor. İlk, orta ve yakın çağa ait bir çok buluntudan ithal edilmiş eserlere de rastladık. Böylece buranın uluslararası bir ticaretin merkezi olduğu gerçeği de ortaya çıkar. Elazığ ve Harput, uluslararası bir ticaret güzergahının geçtiği bir merkezdir. Bütün bu değerlendirmeleri elde edilen bulgularla yeniden güncelliyoruz' şeklinde konuştu.

UNESCO yedek listesindeki Harput'u asil listeye taşıyarak çalışmalarını sürdürmeyi amaçlayan Aytaç, 'Harput’taki belediyenin yaptığı ve bizim kale içerisinde yaptıklarımızla beraber uygulamalar gerçekleştiğinde Harput’ta turizm kavramı biraz daha genişleyecektir. UNESCO yedek listesinde olması bir markadır. Bununla ilgili çalışmalarda devam etmektedir. Böyleye biz Harput’tu hem inanç turizmi açısından hem kültür turizmi açısından turizme kazandırmış olacağız. İnşallah bu kurumlar arası işbirliği devam eder. Bu buluntu ve çalışmalarla Harput dünyada hak ettiği turizm değerine kavuşur. Harput sadece merkezden ibaret değil. Bir kültür coğrafyasının ismidir. Bunları dikkate alarak Harput dışındaki coğrafya alanındaki çalışmaları da sürdürüyoruz. Bunlarda aşama aşama yayına ve diğer çalışmalara dönülecektir' dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr