05.06.2024-16:24 (Son Güncelleme:05.06.2024-16:34)

Hapis cezasına çarptırıldı! Görevden alınan Hakkari Belediye Başkanı hakkında mahkemeden karar!

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, "silahlı terör örgütünü yönetmek" suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, Akış ve beraberindeki 13 kişinin yargılandığı süreçte önemli kararlar alındı.

Duruşma, saat 10.30'da Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya Akış'ın yanı sıra 6 avukat katıldı. Dışarıda ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile Demokratik Emek Partisi (DEM) milletvekilleri ve partililer, adliye bahçesine alınmadı. Güvenlik önlemleri sıkı tutulurken, adliye önünde bekleyen DEM Partili milletvekilleri ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Bugün Hakkari'ye gelecek olan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve eski DEP Milletvekili Leyla Zana'nın da adliye çevresinde olduğu belirtildi.

Mehmet Sıddık Akış'ın Savunması

Savunmasını duruşmada yapan Mehmet Sıddık Akış, kaçtığına dair iddiaları reddederek şunları söyledi: "Benim kaçtığıma ilişkin haberleri duydum. Asla kaçma girişiminde bulunmadım. Yaptığım her şeyin arkasındayım. Siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa, onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Barış dedim, kardeşlik dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Halen de diyorum. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Yeniden iddianamenin hazırlanmasını talep ediyorum. Dönemin FETÖ'cü savcısı tarafından hazırlanan iddianame ile yargılanmak istemiyorum."

Mahkeme Kararı ve Sonuç

Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Sıddık Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Kararın ardından Akış, zırhlı araçla adliye binasından çıkarılarak Van Cezaevi'ne gönderildi. İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'in Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini bildirdi.

Suçlamalar ve Detaylar

Mahkeme sürecinde Akış'ın, terör örgütünün mahalle komisyonlarında yer aldığı ve bu komisyonların sorumlusu olduğu ifade edildi. Akış'ın, "Kırsalla irtibatını sürdürdüğü, küçük yaştaki çocukları ideolojik söylemlerle kandırarak örgüte katılımını sağladığı, Hakkari merkezinde yardım ve yataklık faaliyetlerini sürdürdüğü, örgütün kırsal alanından merkeze eylem amaçlı gelen teröristleri evinde barındırdığı" belirtildi. Ayrıca, terör örgütünün kırsal alanındaki kamplarına giderek üst düzey örgüt mensuplarıyla görüştüğü, Hakkari merkezinde örgüt karşıtı vatandaşları sözde vergi adı altında haraca bağladığı ve örgütten aldığı talimatlarla vatandaşları tehdit ettiği kaydedildi.

Geleceğe Yönelik Adımlar

Bu kapsamda, Akış hakkında "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği kaydedildi. İçişleri Bakanlığı'nın kararı ve mahkeme süreci, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınması ve hapis cezasına çarptırılması, bölgede güvenlik ve huzurun sağlanması adına atılan önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Bu durum, devletin terörle mücadelesinde kararlılıkla hareket ettiğini ve kamu düzenini korumak için gerekli tüm önlemleri aldığını göstermektedir.

cerenpeksen@haber365.com