Hangi Durumlarda Emekli Maaşı İptal Edilir?
Emekli maaşları iptal olabilir mi? Emekli maaşlarının iptal edilmemesi için şartlar nelerdir? Sigorta yaptırırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Çok sayıda emekliyi ilgilendiren emekli maaşı ile ilgili değişiklikler var. Çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor. Emeklilerin hakkı iptal mi edilecek? Emeklilere ödenen maaşlar faizi ile birlikte geri alıyor ve emeklilere para iadesi yapılmıyor. SGK emeklilerin aldıkları maaşları tespit ediyor. Bu yöntemi kullanan insanlar için çok büyük bir risk.
EMEKLİ MAAŞLARI İPTAL OLABİLİR
Bir iş yerinde çalışmamasına rağmen kendilerini 'bir yerden sigortalı gösterilenler' için kötü haber geldi. SGK bu illegal yola başvuran insanları tespit ederek ediyor ve prim günlerini iptal ediyor. Ödenen primlerin iadesi ise olmuyor. Ayrıca bir işte çalışmayıp kendini bir şekilde sigortalı yapan insanlar tespit edildiğinde emeklilikleri iptal ediliyor. Bugüne kadar ödenmiş maaşları SGK, faiziyle geri istiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir kişi bir işte çalışmayıp fakat kendini bir iş yerinde çalışıyor gibi göstererek SGK primi ödeyenler için yeni kararlar almak üzere harekete geçti. Emekli maaşlarını bu illegal yollardan alan insanlar bu durum tespit edildiğinde bu haklarını kaybediyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödemesi yapılan emekli maaşları ise faizleri ile kişilerden geri alınıyor.
FİİLİ ÇALIŞMA ŞARTI BULUNUYOR
Kişilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda fiilen çalışmamalarına rağmen sigorta yaptırmışlardır. Fakat kişilerin sigortalarının geçerli olabilmesi için bu şart göz önünde bulunduruluyor. Hiçbir yerde çalışmayıp kişinin yaptırdığı sigorta ise tespit edildiğinde siliniyor. Sigortanın silindiği gibi bir de kişiler ceza alıyor.
5510 sayılı kanunun 96'ncı maddesinde, "Kurumca fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen bu kanun kapsamındaki her türlü ödemeler; kasıtlı veya kusurlu davranışlarından doğmuşsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla on yıllık sürede yapılan ödemeler, bu ödemelerin yapıldığı tarihlerden itibaren hesaplanacak olan kanuni faiziyle birlikte, ilgililerin kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır" yazıyor.
Bu hükümler dikkate alınarak yapılacak tahsillerde, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru en fazla on senelik süre içinde yapılan fazla veya yersiz ödemeler geri alınabilir. Bu doğrultuda sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından veya kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan sebepler ile bağlanmaması gereken bir aylığın bağlandığının tespit edilmesi sonucu, SGK aylık başlangıç tarihi itibariyle aylığı iptal eder ve bugüne kadar yapılan ödemeler yersiz ödeme olarak kabul edilir.