Hangi besin nerede saklanmalı? Sıklıkla tükettiğimiz ürünler ve doğru muhafaza yöntemleri
Besinlerden maksimum faydayı sağlamak için saklama koşullarına büyük önem verilmesi gerekiyor. Günlük temel besin ihtiyaçlarımızdan olan, tereyağı, soğan, patates gibi besinleri saklarken bizlere büyük rol düşüyor. Hangi besin nerede saklanmalı? Sıklıkla tükettiğimiz ürünler ve doğru muhafaza yöntemleri nelerdir? Detaylar haberimizde...
Günlük hayatın ve koşuşturmacanın içinde bazen yediğimiz besinlerin doğru korunup korunmadığına dikkat etmeyi unutuyoruz. Besinlerin sağlık faydalarından yararlanmak için besinleri doğru muhafaza etmemiz gerekiyor.
Besinlerin nem miktarına dikkat ederek gıdaları daha uzun süre muhafaza etme imkanımız oluyor. Peki hangi besin nerede saklanmalı?
Tereyağı
Sıcacık ekmeklerin vazgeçilmez lezzeti, pilavın lezzet sırrı, yumuşacık poğaçaların ana malzemesi tereyağı. Mis gibi süt kokan bu lezzetin, pastörize edilmiş sütten yapılması diğer süt ve süt ürünlerine göre bakteri oluşumu daha az oranda oluyor. Bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az oranda olsa da sürülebilir ve yumuşak kıvamlı tereyağını soğutup sonra oda sıcaklığına getirmek bakteri oluşumunu hızlandırır. Bu yüzden tereyağı buzdolabında saklanması gereken yiyecekler arasında yerini alıyor.
Patates
Patates mutfakların hatta hemen hemen tüm yemeklerin ana malzemesi diyebiliriz. Sağlıklı muhafaza edilmediği zaman çabuk bakteri üreten patatesi serin, kuru karanlık bir ortamda saklamak en iyisi. Ancak bura da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da patatesin çok fazla soğuğu sevmiyor olması. Bu yüzden buzdolabı, patatesler için fazla soğuktur. Patates buzdolabında muhafaza edildiğinde, içeriğinde bulunan nişasta şekere dönüşmeye başlayacaktır. Bu da patatesin hızlıca bozulmasına neden olur.
Soğan
Yemeklerin ve sofraların vazgeçilmez tadı olan soğanı da doğru muhafaza etmek çok önemli. Doğru saklama ile soğandan sağlıklı bir şekilde faydalanabiliriz. Dilimlenmiş veya doğranmış soğanların ömrü soyulmuş bütün soğanlara göre daha fazladır. Dilimlenmiş veya doğranmış soğan buzdolabında bir haftadan biraz fazla dayanır. Bütün, soyulmamış soğanları buz dolabında saklarsak soğan, buz dolabında ki nemi emerek bakteri oluşumunu hızlandırır bu da soğanın çürümesine sebep olur.