23.06.2022-18:59 (Son Güncelleme:23.06.2022-18:59)

Hamileyken yumurta yemenin anne ve bebeğe faydaları

Hamilelik bir kadın için yeni bir hayat düzenine geçiş anlamına geliyor. Bu Bu kapsamda, hamilelik sürecinde tüketilmesi gereken gıdalar vardır bunların ve en başında da yumurta gelir. İşte, hamileyken yumurta yemenin anne ve bebeğe faydaları..

Hamilelik sürecine düzenlediğin yere beslenmek hem anne sağlığını olursanız, oldukça faydalıdır. Özellikle protein düzeyi yüksek besinler hamilelik süreci içerisinde alınması gereken besinlerin başında gelir. Annenin hamilelik sürecinde yağ ve kolestrol içeren gıdalarda daha az, sebze ve meyvelerden ise yeterli miktarlarda tüketmesi gerekir.

Hem anne sağlığı için hemde bebek sağlığı için tüketilmesi gereken besinler arasında yumurta da yer alır. Şayet, yumurta sevmiyorsanız doktorunuza danışıp yumurtaya eş değerde başka bir gıdada tüketebilirsiniz. Peki yumurtanın faydaları nelerdir? işte, anne ve bebek için yumurta tüketiminin faydaları..


Hamileyken yumurta yemenin anne ve bebeğe faydaları

Bir kadının gebelik döneminde bağışıklık sisteminde bazı değişiklikler meydana gelir. Bağışıklık sistemi sadece anneyi değil, bebeği korumak için de çalışmaya başlar. Bu nedenle hamilelik sürecinde yumurta tüketimi bir kişinin alabileceği mineral, A ve E vitamini, protein gibi bileşenlerin alınmasına yardımcı olur.

Yumurta başlı başına vitamin ve mineral deposudur. Bu nedenle doktorlar tarafından anne adaylarına tavsiye edilen besinlerin arasında başında gelir. İçeriğindeki bileşikler, çocukların ilerideki yaşamlarında yaşayabilecekleri kronik rahatsızlıkları önler. Yumurtada bulunan folik asit ve demir bir annenin hamilelikte alması gereken öğelerdir.

Folik asit bilindiği üzere bebekte olası doğum kusurlarını ve nöral tüp defekti ile birlikte beyin hastalıklarının da önüne geçer. 1 yumurtada yaklaşık olarak 25 mcg folik asit vardır ve hamilelik sürecinde 2 yumurtadan fazla yumurta tüketimi çok fazla doğru değildir. Protein ise yumurtayla alınan en ucuz ve en iyi protein kaynağıdır. 1 yumurtada yaklaşık olarak 5.5 gram protein vardır ve bu oran kişinin günlük protein ihtiyacının neredeyse yüzde 11'lik kısmını karşılar.


Hamilelik sürecinde anne adayının günlük kalori ihtiyacı ortalama olarak 2000 kalori ile 2500 kalori arasında değişir. 50 gram yumurtada ise 77 kalori vardır ve şişmanlamadan sağlıklı beslenme sağlar.

İçeriğinde bulunan Omega vitaminiyle prematüre doğum riskini aza indirir ve bebek doğum ağırlığında artış yaratır. Omega 3 aynı zamanda bebeğin beyin ve fiziksel gelişimini de olumlu yönde etkiler.

Hamilelikte çiğ yumurta zararlı mı?

Çiğ olarak tüketilen yumurtada salmonella bakterisi vardır ve bu bakteri özellikle hamileler için çok tehlikelidir. Salmonella bakterileri temelde gıdaları tesir eder bebeği etkileme durumu söz konusu değildir ana kişide kusma ve ishal gibi durumların oluşmasını sağlar. Baş ağrısı ve mide bulantısı da salmonella bakterisinin neden olduğu rahatsızlıklardandır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr