Hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girilebilir. Cinsel ilişkinin kendisi düşüğü ve erken doğuma sebep olmaz. Ancak erken doğum ve düşük riski varsa, o zaman bu durumların hızlanmasına neden olabilir. O yüzden de hamilelikte cinsel ilişki konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Klasik bilgi şudur; ilk iki ve son iki ay ilişki yaşanmamalıdır. Sular geliyorsa veya ciddi anlamda bir enfeksiyon söz konusuysa, hamilelikte cinsel ilişki kısıtlanmaktadır. Bu tip durumların kişinin doktoru tarafından önceden belirlenmesi veya belirlendiyse tekrar ele alınması gerekmektedir.
HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?
Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Çünkü bebek içeride koruma altındadır. Karında ve rahimin içerisinde, oldukça kalın bir duvar tarafından çevrelenmiş oda içerisinde yaşamaktadır. Ayrıca amniyo sıvısı içerisinde serbest bir şekilde hareket etmektedir ve vajina sonunda yer alan rahim ağzı da sıkıca kapalıdır. O yüzden ilişkinin bebeğe zarar verme ihtimali yoktur.
Ancak pozisyon iyi ayarlanmazsa, rahim içerisine basınç olacak bir pozisyon seçilirse veya sular geliyorsa, partner adayında bir enfeksiyon söz konusuysa bu tür durumlarda cinsel ilişki bebeğe zarar verebilir. Bu durumlar söz konusu olmadığı sürece ve ilişkinin hafta içerisindeki sıklığı çok yüksek olmadığı müddetçe gebelikte cinsel yaşamın bebeğe zarar verme ihtimali son derece azdır.
HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ DÜŞÜĞE SEBEP OLUR MU?
Daha önce düşük yaşamış anne adayları, hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girme konusunda çok isteksizdir, doktorlar da girilmemesini önerir. Ama bu cinsel ilişkinin düşüğe sebep olmasından değil, cinsel ilişkinin yeni bir düşüğü tetikleme ihtimalinden dolayıdır.
Bebek iyi bir şekilde yerleşmişse ve düşmeye niyeti yoksa bir cinsel ilişki de bunu o kadar kolay başaramaz. Ancak doktor belirli bir nedenden dolayı yasakladıysa veya anne adayı kendini rahat hissetmiyorsa, o zaman cinsel ilişkiden kaçınmak en mantıklı yoldur.
HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ ERKEN DOĞUMA NEDEN OLUR MU?
Daha önce erken doğum yapmış bir anne adayı, bütün hamilelik boyunca cinsel ilişkiden kaçmayı seçebilir. Çünkü özellikle de bebek açısından ciddi sorun oluşturmuş erken doğumda, anne adayı zaten daha sonraki hamilelikte mutlaka tetiktedir. Bunu tetikleyebilecek her şeyden kaçınmaya çalışır. Bunu doğal kabul etmek gerekir. Çünkü anne adayı ilkinde psikolojik olarak sarsılmışsa ikincisinde bir dizi önlemler alacaktır.
İşin tıbbi yönüne bakacak olursak, literatürde spermin içinde erken doğumu tetikleyecek maddeler vardır, o yüzden gebelikte ilişkide bulunulacaksa prezervatif kullanılmalıdır.
HAMİLELİKTE HANGİ SIKLIKLA CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLEBİLİR?
Hamilelikte cinsel ilişki sıklığı çiftten çifte ve çiftin ruhsal durumundan diğer bir duruma göre değişir. Her çiftin bir cinsel ilişki sıklığı vardır, yaşla birlikte azalabilir veya artabilir. Ancak genel eğilim hamilelik döneminde cinsel ilişki sıklığının azalması yönündedir.
Çünkü ilk 3 ayda anne adayı vücudundaki değişiklikler ve belirtiler nedeniyle ilişkiye çok istekli değildir. Son dönemde de rahimin yaptığı baskı nedeniyle çok çeşitli rahatsızlıklar duyabileceği için, bu dönemde de ilişkiye çok istekli değildir. Orta trimester denilen dönemde, ilişki genelde hamilelik öncesi dönemdeki gibi sürebilir. Ancak burada belirleyici temel faktör, anne adayının isteği ve doktorun onayıdır. Şunu unutmamak gerekir ki, mekanik olarak da vajinada bir takım değişiklikler meydana geleceği için, sık cinsel ilişkide bulunmak kadının ağrı duymasına sebep olabilir. Cinsel ilişki sıklığını belirleyecek olan kişi anne adayının kendisidir. Bunu sayı olarak belirtmek mümkün değildir.