16.01.2020-11:12 (Son Güncelleme:16.01.2020-11:07)

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırmak Zararlı Mı?

Bebek bekleyen birçok anne adayı şeker yükleme testi hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, şeker yükleme testi nedir, şeker yükleme testi yaptırmak zararlı mıdır? Detaylar haberimizde…

Kişinin şekere olan toleransını gösteren bir test olan GTT ( şeker yükleme testi), şeker hastası olabileceğinden şüphelenilen kişilere yapılır. Hamilelik döneminde şeker yükleme testi yaptırmak zararlı mıdır? İşte detaylar…

GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEME TESTİ YAPTIRMAK ZARALI MI?

Hamilelikle döneminde anne adayının vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu değişimlerin başında ise insülin gelmektedir. Hamilelik öncesinde vücutta salgılanan insülin yeterli iken, hamilelikle birlikte gelişen değişiklikler ve kilo artışı insülin ihtiyacını arttırır. Hamile kadınların %3 ila ’unda yeterli insülin salgılanmadığı durumlarda gestasyonel diyabet gelişir. Birçok hamile için geçici bir durum olan bu diyabet türü genellikle 29. haftadan sonra kendini gösterir. Bu durumu daha önceden tespit edebilmek için gebeliğin 24. ve 28. haftasında yapılan şeker yükleme testi uygulanır. Şeker yükleme testi ağızdan veya damar yolu ile yapılabilir. Ağızdan yapılan ve “oral glukoz tolerans testi” (OGTT) adı verilen yöntem daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye Jinekoloji ve Obstetri Derneği yaptığı açıklamada, şeker yükleme testinin herhangi bir zararının olmadığını, aksine hamileliğin başında tespit edilen diyabete müdahale edebilmek açısından oldukça önem arz ettiğini belirtiyor.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr