Hamilelik döneminde sindirim sisteminde görülen değişiklikler nedeniyle mide kasları gevşer, rahim büyür ve mideyi yukarı doğru iter. Böylece mide asidi yemek borusuna kaçarak midede yanma hissi oluşur. Bu hissin en hafif bir şekilde atlatılabilmesi için beslenme önerilerinde bulunduk.
MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?
Mide yanmasını önlemek için başta yemek yeme alışkanlığınızı değiştirmelisiniz. Az ve sık yemek yenmeli ve uyumadan 3 saat öncesinde hiçbir şey yenilmemelidir. Sabah kalkınca ve gece yatmadan önce ılık su ya da bitki çayı içmek mideyi rahatlatacaktır. Kızartma olarak yapılmış, yağlı ve ağır yiyecekler kesinlikle tüketilmemeli yerine meyve ve sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Halk arasında, bol sulu elma tüketmenin ve uyurken yüksek yastıkta yatmanın mide yanmasına iyi geldiğine inanılır.
MİDE YANMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Portakal, greyfurt ve domates suyu, alkol, kola gibi asitli içecekler, kahve, çay ve çikolata tüketimi azaltılmalıdır. Çiğ sebzeler midede asit salgıladığından pişirilerek tüketilmelidir. Yemeğin küçük lokmalar halinde, iyice çiğneyerek ve yavaşça yenmesi alışkanlık haline getirilmelidir.