03.07.2020-14:46 (Son Güncelleme:03.07.2020-14:45)

Hamilelikte Hafta Hafta Beslenme

Anne adayları dengeli ve düzenli bir şekilde her hafta gerekli vitamin ve mineralleri almalıdır. Alkol, sigara ve gazlı içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.

Hamilelikte hafta hafta beslenme: Gebeliğin ilk zamanları faydalı besinler depo edilmelidir. Özellikle folik asit içeren besinler tüketilmelidir. Brokoli, ıspanak, yumurta, yeşil sebzeler, pancar, mercimek, baklagiller tercih edilmelidir. Demir değerleri ve folik asit yükseltilmelidir. Yeterli asit alımı beyin ve omurilik rahatsızlıklarını en aza indirerek damar sertliği, felç gibi hastalıklarının önüne geçmektedir.

3. ve 4. Haftalar

Hamileliğin bu dönemde C vitamini ve demir açısından yüksek olan gıdalar tercih edilmelidir. Bu haftalarda bebeğin kalbi çalışmaya, kan değerleri harekete geçmeye başlayacaktır. C vitamini açısından portakal, çilek, brokoli, kivi, kavun, limon gibi yiyecekler tüketilmelidir. Kalsiyum değerlerini yükseltmek için yoğurt, süt, fasulye, mercimek, badem tüketmelisiniz. C vitamini ağırlıklı yemek hamilelik esnasında çıkan zehirlenmelere engel olarak bebeğin organlarının ve gelişiminin ilerlemesine yardımcı olur. Eğer alınan yiyeceklerden yeteri kadar kalsiyum alınamıyorsa doktor kontrolünde gerekli takviye ve destekler yapılmalıdır.

5. ve 6. Haftalar

Hamilelikte hafta hafta beslenme: Anne adaylarının alması gereken vitaminlerden B12 ve Potasyum metabolizmanın çalışmasını sağlayarak, sinir sistemini düzenler. Aynı zamanda yorgunluğu azaltarak, kan değerlerinin düzene girmesine yardımcı olur. B12 içeren besinler arasında kırmızı et, yumurta, et ve süt ürünleri gelmektedir. Çoğunlukla hayvansal olan yiyecekleri kapsar. Gebeliğin bu haftalarında potasyum içeren besinler tüketilmelidir. Kuru fasulye, muz, somon, sardalya, patates, greyfurt gibi besinlere ağırlık verilmelidir. Potasyum kalp sağlığını koruyarak, tansiyonu dengeler. Aynı zamanda büyüme ve gelişmeyi düzene sokar.

7. ve 8. Haftalar

Hamileliğin bu haftalarında iyot alınımına önem verilmelidir. Bilinen klasik tuz yerine iyot içeren tuz kullanılması daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kendinize bir plan kurmak ve iyot miktarınızı öğrenmek için doktora başvurmalı, eksikse takviye almalısınız. İyot içeren besinler arasında deniz ürünlerinin önemi büyüktür. İyot değerleriniz düşük olması durumunda bebeğinizde zeka geriliği görülebilmektedir. Aynı zamanda erken doğum, kanama gibi riskleri bulunmaktadır. Bu haftalarda omega-3 yağı olan DHA tüketilmelidir. Bu yağın kullanılması dikkat eksikliği ve kalp sorunlarına iyi gelmektedir. Erken doğum riskini azaltarak, vücudunuzdaki kasları düzene sokar. Balıklarda bulunan bu yağ mutlaka tüketilmelidir.

9. ve 10. Haftalar

Hamilelikte hafta hafta beslenme: Anne adayları lif ve B6 vitamine ağırlık vermelidir. İncir, havuç, badem, kinoa, elma, lahana gibi besinler tüketilmelidir. Sindirim sistemini düzenleyerek, vücudu toksinlerden arındıran bu besinler aynı zamanda bağırsaklardaki zararlı maddeleri dışarıya atıyorlar. B6 vitamini ise hamile olan kadınların mutlaka alması gereken vitaminlerden biridir. Kırmızı et, süt, tavuk, yumurta, baharatlar, ıspanak, balık çeşitleri B6 vitamini içermektedir. Hücrelerin yenilemesinde ve çoğalması konusunda önemlidir. Özellikle gebe olanlar için tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda kan üretimini destekleyerek bağışıklık sistemini düzene sokmaktadır. Beyindeki hücreleri besleyerek, uykusuzluğa engel olmaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr