19.06.2018-17:24 (Son Güncelleme:17.08.2021-17:31)

Hamilelikte Bele Vuran Sancı Nasıl Geçer?

Hamilelikte yaşanan bazı ağrılar neden oluşur? Hamilelikte bel ağrılarının nedenleri nelerdir? Hamilelikte bel ağrısını engellemek için neler yapılmalı? Detaylar haberimizde...

Hamilelikte bel ağrıları neden oluşur? Hamilelikte oluşan bel ağrıları nasıl geçer? Hamilelikte bele vuran sancı nasıl geçer? Hamilelik sırasında yaşanan ağrıların oluşma nedenlerini, ne zaman tehlikeli bir boyuta geldiğini ve önerilerini sizler için araştırdık. İşte detaylar haberimizde...

Gebelik esnasında yaşanan ağrılar yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Hamile kadınların en fazla sorun yaşadığı konulardan birisi bel ağrısıdır.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI SORUNU YAŞAMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI

Gebelikte bel ağrısı sorunu yaşamamak için bunları dikkate alın

- Ayakta dururken, karnınızı içeri çekerek karın kaslarını çalıştırmakla bel üzerindeki yükü azaltabilirsiniz. Ayrıca, yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının.

- Otururken sandalye yüksekliğinin, dizlerinizi ve kalçalarınızı aynı seviyede tutacak düzeyde olmasına dikkat edin.

- Eşya kaldırırken, dizlerinizi kırarak çömelin ve uyluklarınızla iterek kaldırmaya yardımcı olun.

- Yan yatarak, dizlerinizi ve kalçalarınızı bükerek, ve dizleriniz arasına ve karnınızın altına birer yastık koyarak uyumaya çalışın.

- Bazı hamileler, leğen kemiklerini saran özel bir korseden (sakroiliak korse) yarar görmektedir.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI NEDEN KAYNAKLANIR?

Hamileliğin başlangıç dönemlerinde oluşan bel ağrısı rahimin büyümesi ve kanlanma artışına bağlı olarak meydana gelmektedir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise bebeğin ve rahmin büyümesinden kaynaklı anne adayının ağırlık merkezi öne doğru biner. Ağırlık merkezi öne doğru kayan anne adayı başını geriye doğru atarak ağırlık merkezini ortalamaya, topuklarıyla aynı hizaya getirmeye çalışır. Böylece anne adayının bel kavisi fazlaca oluşur ve bu durum bel ağrılarına neden olur. Bunun yanı sıra doğum yaklaşırken kalça eklemlerinin gevşemesini sağlayan “relaksin” hormonu bel omurlarını da büyük oranda etkileyerek ağrı oluşumuna neden olan bir başka durumdur.


HAMİLELİKTE OLUŞAN BEL AĞRISI NASIL GEÇER?

Hamile kadınların büyük oranda yaşadığı bu gebelikten kaynaklı bel ağrıları tamamen engellenen bir durum değildir. Her ne kadar bel ağrısı tamamen yok edilemese de bazı önlemlerle şiddeti azaltılabilir. Alınacak ilk önlem kilo artışını kontrol altına alarak kilo alımı dengelenmelidir. Gebelikte oluşan bel ağrısının nedeni olarak ağırlık merkezinin değişmesi olduğu düşünülürse fazla kilo alımı daha da fazlalaşan ağrıların oluşmasına neden olacaktır.

Bel ağrısının önlenmesinde bir diğer önemli nokta ise yataktan kalkarken, kalkış pozisyonuna dikkat edilmesidir. Yataktan kalkarken beli zorlamadan dikkatli bir şekilde doğrulmaya özen gösterilmeli. Özellikle hamileliğin ilerleyen haftalarında yataktan kalkarken önce yan dönülmeli sonrasında doğrulmalı. Eğer sırtüstü yatar pozisyondayken mekik çeker gibi kalkılmaya çalışılırsa tüm vücut ağırlığı bel eklemlerine yüklenecektir.

Hamile kadınlar otururken de nasıl bir pozisyon alması gerektiğine özen göstermeli. Bellerini bir yastık ile desteklemek gerekir.

Hamilelik öncesinde ve hamileliğin ilk haftalarında bel kaslarını güçlendirmek hamileliğin daha rahat ve sağlıklı geçmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle yüzme ve pilates gibi orta hat kaslarının güçlendiği fiziksel egzersizler bel kaslarını güçlendirmede ve rahat bir hamilelik geçirmede inanılmaz fayda sağlayacaktır.

GEBELİK SIRASINDA BEL AĞRISINA KARŞI EGZERSİZLER

Düz bacak kaldırma: Sırt üstü yatarken, bir bacağınızı düz bir biçimde 45 derece yukarı kaldırın ve yavaşça aşağı indirin. Her bacak için 10 kez tekrarlayın.

Dört ayak pozisyonunda kalça çalıştırma: Emekleme pozisyonunda iken bir bacağınızı, tekme atar gibi geriye doğru uzatın ve yavaşça geri getirin. Her bacak için 10 kez tekrarlayın.

Aktif gövde egzersizi: Sırt üstü yattıktan sonra dizlerinizi kırın. Bu pozisyonu koruyup kollarınızı karnınızda kavuşturun, başınız ile omuzlarınızı hafifçe yukarı kaldırın ve yavaşça aşağı indirin. Bu hareketi, on kez tekrarlayın.

Kalça çalıştırma: Sırt üstü yattıktan sonra dizlerinizi kırın. Bu pozisyonu koruyup ellerinizi ensenizde birleştirin. Daha sonra belinizi ve kalçalarınızı kasarak, belinizi yukarı doğru kaldırıp çukur yapmaya çalışın. Çalışmayı, on kez tekrarlayın.

Bel ve kalça güçlendirme: Emekleme pozisyonunda iken belinizi çukur ve ardından kambur yapın. Hareketi kontrollü yapmaya ve 10 kez tekrarlamaya çalışın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr