Hamilelik Dönemindeki Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?
Endişe, kaygı, minimum fiziksel egzersiz ve düşük lifli beslenme kabızlığa neden olabilir. Hamilelik sırasında kabızlık, bağırsak kasını gevşeten progesteron hormonlarının artması, yiyeceklerin ve atıkların sisteminizde daha yavaş hareket etmesine neden olur.
Gebelikteki yumurtlama veya gebelik hormonu, bütün kasları gevşeten bir hormondur ve bu gebelik sırasında çok yükselir. Bu nedenle anne adayları bağırsaklarında bir tembellik hissedebilirler.
Büyüyen rahmin yaptığı mekanik bir baskı da bağırsakların normal çalışmasını zorlaştırmaktadır. Bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir, hamilelerde hemoroidlere yol açabilir. Bu nedenle daima pol bosalı diyetler önerilmektedir.
Bazen demir tabletler kabızlığa katkıda bulunabilir. Demir takviyesi alıyorsanız bol su içtiğinizden emin olun. Farklı bir demir tablete geçmeniz gerekebilir, ancak önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
HAMİLELİK SIRASINDA KABIZLIK NASIL ÖNLENİR?
Yüksek lifli bir diyet yapın: İdeal olarak meyveler, sebzeler, kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı ekmek, kuru erik yemek yardımcı olabilir.
Bol sıvı tüketin: Bol sıvı tüketmek önemlidir, özellikle lif alımını arttırırken dışkının daha yumuşak olmasını sağlar.
Her gün 10 ila 12 bardak sıvı tüketin. Atıklarınızı ortadan kaldırmanıza en iyi yardımcı olan yüksek lifli diyet ve bol miktarda sıvının birleşimidir. Ter, sıcak / nemli iklimler ve egzersiz, ek sıvı ihtiyacınızı artırabilir.
Rutin egzersiz yapın: Hareketsizseniz kabızlık olasılığınız daha yüksektir. Yürümek, yüzmek ve diğer hafif egzersizler bağırsaklarınızı uyararak bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır.