12.03.2020-12:38 (Son Güncelleme:12.03.2020-11:31)

Hamileler Bebeklerine Coronavirüs Bulaştırabilir mi?

Küresel bir salgın olan Coronavirüs tüm herkesi etkileyebilir ancak istatistikler, daha önce bir sağlık sorunu bulunan, ileri yaştaki kişilerin ve hamile olan kadınların çok daha büyük risk altında olduğunu gösteriyor. Peki, hamileler bebeğe Coronavirüs bulaştırır mı? Detaylar haberimizde…

2019 yılının sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan Coronavirüs insanlarda ve hayvanlarda hastalık oluşturabilen bir virüstür. Binlerce kişinin ölümüne neden olan Coronavirüs hamilelerde doğmamış bebeklere bulaşır mı? İşte detaylar…

HAMİLE KADINLAR DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARA KORONAVİRÜS BULAŞTIRABİLİR Mİ?

Hamilelik döneminde Coronavirüs enfeksiyonu ve etkileriyle ilgili çok az bilgi bulunuyor. Henüz anne karnında veya hamilelik sonrasındaki dönemde enfeksiyon bildirilmemiştir. Çin'den yeni bildirilen bu konu ile ilk yayında hamile olan 20 kişi ve Coronavirüs nedeniyle zatürre olan kadından 18'inde virüsün bebeğe taşındığına dahil bulguya rastlanılmamış, sadece iki bebekte enfeksiyon bulgusuna rastlanılmıştır. İlk bebek doğduktan sonra 17. günde, enfeksiyonu olan annesiyle sıkı temas sonrası, diğeri ise doğumundan 36 saat sonra bebekte saptanmış ancak enfeksiyon kaynağı net olarak belirlenememiştir.

Coronavirüsten korunmak için tanı ve tedavi yöntemleri hamile ve hamile olmayanlar için çok farklı olmasa da hastalığın hamilelerde çok daha şiddetli geçmesi muhtemeldir. Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Derneği Coronavirüs tanısı konmuş anneden doğan bebekler için izolasyon araştırma ve değerlendirme yapılması gerektiğini belirtmektedir.

EMZİREN ANNELER BEBEKLERİNE KORONOVİRÜS BULAŞTIRIR MI?

Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezleri'nin yaptığı açıklamaya göre Coronavirüsün nasıl yayıldığı hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. COVID-19, SARS ailesinden gelme bir virüstür. SARS-CoV ile ilgili yapılan sınırlı çalışmalarda, virüs anne sütünde tespit edilmemiştir; fakat Coronavirüs kapmış olan annelerin virüsü anne sütü ile bulaştırma durumları kesin olarak bilinmemektedir.

ACOG (American College of Obstetricians&Gynecologists): Sınırlı sayıdaki vakada yapılan incelemelerde; COVID-19 ile enfekte kadınların anne sütünde virüs bulgusu bulunmamıştır; bununla birlikte, COVID-19'un anne sütünden bulaşıp bulaşmayacağı henüz tam olarak bilinmemektedir.

Bu konuda Emzirme Tıbbı Dergisi genel yayın yönetmeni Arthur I. Eidelman’ın açıklaması ise şu şekildedir: “Coronavirüs taşıyan emziren annelerin virüsü bebeklerine zaten geçirmiş olabileceği gerçeğini göz önünde tutarsak; emzirmeye devam etmek, annenin koruyucu antikorlarının da sütle bebeğe geçmesini sağlar. Bu nedenle, bebeğin ekstra viral maruziyetini en aza indirmek için; emzirme sırasında el yıkama ve annenin maske takması önerilir.”

HASTA OLAN ANNE, BEBEĞİNİ EMZİREBİLİR Mİ?

UNICEF bu konu üzerine şu şekilde bir açıklama yaptı: Bir anne eğer çok hasta ise, sütünü sağıp, temiz bir bardak/kaşıkla bebeğine verebilir, ek olarak diğer enfeksiyon önleme yöntemlerini uygulamalıdır. (El yıkama, maske kullanımı gibi).

Dünya Sağlık Örgütü emziren annede süt ile bulaşma olmayacağından dolayı, anne hasta olsa dahi emzirmenin durdurulmaması gerektiği, hasta annenin emzirmeden önce ellerini yıkamasının, eldiven ve maske takmasının yeterli olacağını bildirmiştir.

Hamileler ve emziren anneler bebeklerini ve kendilerini COVID-19’dan korumak için tıpkı grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında aldıkları önlemler gibi önlem almaları gerekir. Özellikle el hijyenine çok dikkat edilmesi, ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabun ile iyice yıkanması, gözle görünür kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılması gerekir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr