Hafızayı Güçlendiren 9 beslenme önerisi! Beyin sağlığına iyi gelen besinler
Günlük yaşamımızda bir çok değişikliğe sebep olan pandemiyle yeme alışkanlıklarımızda değişti. Kısa sürece önce yaşadığımız bu değişim unutkanlığın da artmasına neden oldu. Sizde beyin sağlığına iyi gelen besinleri merak ediyorsanız hafıza güçlendirici 9 beslenme önerisini sizlerle paylaştık.
Hafızayı güçlendirmede sağlıklı beslenme oldukça etkili. >Özellikle B12, B6, B3 ve B9 (folat) vitaminleri ile magnezyum, çinko, bakır, demir, iyot, potasyum mineralleri sinir iletimini düzenliyor. Bunun yanında beyin işlevlerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bazı besinler tüketirken vücudumuza etkisini de göz ardı edemeyiz. Hafızayı kuvvetlendirmek için yediğimiz besinlerin sağlık faydaları oldukça önemli.
İlave şekerli besin tüketiminden uzak durun
Yapılan araştırmalarda, bol miktarda şeker ve ilave şeker içerikli yiyecekleri tüketmeye alışmış kişilerin tüketmeyenlere oranla daha düşük hafızaya sahip olduklarını gösteriyor. Hafızayı kuvvetlendirmek için sizde şekerli besinleri azaltabilirsiniz. Şeker yerine şeker ihtiyacını meyvelerden sağlayabilirsiniz. Bu durum genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Haftada en az iki gün balık tüketin
Beynimizin yaklaşık yüzde 60’ının yağ oluşturuyor. Bu yüzden beyin sağlığımı için özellikle yağlı balıklarda büyük önem taşıyor. Beyinde karar vermeyi kolaylaştıran hafızayı güçlendiren ve kişideki duygu durumunu kontrol eden sinirlerin artışına önemli ölçüde katkı sağlayan balık türleri ise, somon, sardalya ve ton balığı oluyor. Bu balıkları fırın yada ızgara şeklinde tüketebilirsiniz.
Günlük beslenmenize zerdeçalı ekleyin
Her gün bir yumurta hafızayı güçlendirir
Her sabah kahvaltıda 1 adet yumurta beynimizi güçlendirmeye büyük katkı sağlar. B-6, B12 vitaminlerini, folik asit ve kolin gibi önemli besin maddelerini yumurtadan sağlayabiliriz. Beyinde oluşan gerilemeyi engellemeye yardımcı olur. Yumurta sarısının içinde kolin bulunur. Kolin kişinin ruh halini düzenler.
Karbonhidratı azaltın
Mutfakta yeni tarifler yapıyoruz. Bu tarifler daha çok karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden oluşuyor. Ekmek, kek, börek, kurabiye, çörek yaparken beyaz un kullanıyoruz. Bu yiyecekler glisemlik indekslerini arttırıyor. Bu durum vücudun hızlıca bu besinleri tüketmesine neden oluyor. Bu sayede besinleri sindiriyor ve kan şeker seviyesi yükseliyor.