Hafız nedir, nasıl olunur? Hafız görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Hafız olma şartları ve hafız maaşları
Hafız olmak isteyen kişiler, İnternet üzerinden araştırma yapmaya başlamış durumda. Hafız nedir, nasıl olunur? Merak edilen konular arasında, gündemde yer almaktadır. Merak edin bu konu hakkında detayları sayfamızda paylaşmış bulunmaktayız.
Hafız olmak isteyen kişiler, İnternet üzerinden araştırma yapmaya başlamış durumda. Hafız olmanın yollarını merak eden kişiler için, haberimizin detaylarında konu hakkında bilgileri vermiş bulunmaktayız.
Hafız nedir, kime denir?
Kuran'ı Kerim'i baştan sona kadar ezberlemiş olan ve ezbere okuyan kişilere hafız adı konulmuştur. Hafızın anlamı ise, yüce Allah'ın adlarından, koruyup kollayan, gözetleyen ve muhafaza eden anlamı olarak da sayılmaktadır. Hz. Peygamber (sav) hadislerinin birinde “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir” buyurmuşlardır. Kuran'ı Kerimin aslında amacı, Müslüman vatandaşlarımıza ezberletmek yerine, her okuduğunu anlamayı amaçlamıştır.
Hz. Peygamberimizden bu yana Kuran'ı Kerim ezberlenmeye devam etmektedir. Bu kuruluşunda, kıyamete kadar devam edeceği bilinmektedir. Osmanlı zamanlarında kıraat ilminde büyük olaylar yaşanarak, binlerce kişi hafız olarak yetiştirilmiştir. Evliya Çelebi dönemi zamanında, yalnızca İstanbul'da 3 bin kadın olmak üzere 9 bin kişi hafız olarak kendini belirtmiştir. Osmanlı zamanlarında eğer bir çocuk güzel sesli ise, hemen hafızlık kurslarına başlatılarak eğitim verilmekteydi. Şimdiki zamanımızda ise hafız olmayı isteyen kişiler için eğitimler, Kuran kurslarında verilmektedir.
Hafız olmak için ne gereklidir?
Kuran'ı Kerim toplam 604 sayfadan oluşur. Kuran'ı Kerimde 114 sure ve 6666 ayet bulunmaktadır. Ayrıca 30 cüz vardır. Her bir cüz 20 sayfa şeklinde oluşmaktadır. Kur'anı Kerim, Fatiha suresi ile başlayarak, Nas suresiyle bitmektedir. Bunların hepsini ezberlemek oldukça zordur. Ama günümüze bakıldığında kesin bir sayı olmasa da, 30 bini geçik hafız olduğu biliniyor. Baştan sonra kadar Kur'anı Kerimi ezberlediğiniz zaman sizde hafız olabilirsiniz. Hafız olduktan sonra, Kur'anı Kerimi okumaya ve anlamaya devam etmelisiniz. Yoksa unutma yaşayabilirsiniz. Hafız olduktan sonra, hafız olarak kalmanız da çok önemlidir.
Hafız olmak için belli bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Hangi yaşta olursanız olun, Kur'anı Kerimi okuyarak ezberleyebilirsiniz. İsterseniz 20, isterseniz 55 yaşında ezberlediğinizde hafız olabilirsiniz.