19.11.2024-15:41 (Son Güncelleme:19.11.2024-15:41)

Haber 365 soruşturmaya ulaştı: Yenidoğan Çetesi 2016'da tespit edilmiş

Haber 365, Yenidoğan Çetesi soruşturmasında Gelecek Partili avukatların ve Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği 2016 yılındaki soruşturma dosyasına ulaştı. Çetenin o dönemki faaliyetleri idari para cezası ile kapatıldı. Haber 365 muhabiri Umut Taştan'ın özel haberi...

Yenidoğan Çetesi davası, Bakırköy Adliyesi’nde görülmeye devam ediyor. Davanın ikinci gününde Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu duruşmayı takip etti.

Duruşmanın ilk gününde Gelecek Partili avukatların beyanları dikkat çekmişti. İddiaya göre Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde olaya ilişkin çok sayıda ihbar yapılmış, bir ihbar da Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’na ulaşmıştı. Bir profesör, Sare Davutoğlu’na 2015 yılında “SGK’yı dolandırmak için çocukların öldürüldüğü” yönünde beyanda bulunmuş, bunun üzerine şikayet dilekçesi oluşturulmuş fakat dilekçe işleme konulmamıştı.

Bu durumu 2016 yılında Sağlık Bakanlığı’na bildiren Davutoğlu bu bildirimden sadece 2 hafta sonra başbakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalınca soruşturma da takip edilememişti.

HABER 365 O BELGEYE ULAŞTI

Haber365, Davutoğlu’nun bahsettiği soruşturma dosyasına ulaştı. Sağlık Bakanlığı’na ulaşan ihbar ile Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı 10 Mayıs 2016’da “Yenidoğanların Kamu Hastanelerinden Özel Hastanelere Sevkleri” konulu soruşturma başlattı.


Soruşturmada 9 isim yer aldı. Bu isimlerden biri ise 2016 yılında Özel Avrupa Şafak Hastanesi’nde çalışan Dursun Eryılmaz’dı. Eryılmaz, geçtiğimiz gün başlayan Yenidoğan Çetesi davasının da sanıklarından. Aynı zamanda dikkat çeken bir diğer isim ise Fehmi Alperen…Alperen, Yenidoğan Çetesi sorutşrmasında 112 Acil Çağrı Merkezi hasta sevklerini yapan isim olarak geçiyor. 2016 yılındaki soruşturmada ise Alperen’in Esencan Hastanesi İdari Amiri olduğu belirtiliyor.

İSİMLER VE SUÇLAMALAR

Bahsi geçen isimler hakkındaki suçlamalar ise şu şekilde:

* Yenidoğanların yoğun bakım yatağı nedeniyle özel hastanelere sevkinde, sevk eden hekimler ile özel hastaneler arasında menfaat bağı oluşup oluşmadığının tespiti.

* Çalıştıkları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım servislerine sevkle gönderilen veya kendi bünyesinde doğan bebeklerin, tanı ve tedavi süreçlerinin yenidoğan alanındaki güncel tıbbi bilgilerle uyumlu olmadığı, bu durumun bebeklere zarar verebileceği ve hastanede yatış sürelerini uzatabileceği, bu nedenle SGK’ya yüksek fatura çıkarabileceği.


BENZER BULGULARA RASTLANDI

Soruşturma aşamasında Yenidoğan Çetesi’nin faaliyetlerinin benzeri bulgulara rastlandı. Sağlık Başdenetçisi Nihat Sabuncu tarafından düzenlenen 15 Şubat 2016 tarihli inceleme raporunda “hastaya çoklu antibiyotik tedavileri uygulandığı ve bu tedavinin hastanın klinik bulguları dikkate alındığında yoğun ve gereksiz olduğu, uygulanan girişim ve tedavilerin yenidoğanın güncel tıp bilgilerine uygun olmadığı, bebeğin hastanede yatış sürecini uzattığı, bu nedenle bebeğe zarar vermiş olabileceği kanaatine varılmıştır” denildi.


DİĞER BULGULAR

Raporda yer alan diğer bulgular ise şu şekilde:

* Hemşire ve doktor izlenimlerinin uyumlu olmadığı, hastanın aldığı solunum destek tedavileri açısından izlem notları arasında farklılık olduğu saptanmıştır.

* Hastanın klinik bulguları, beslenmesi ve aktivitesi dikkate alındığında uygulanan tedavinin klinik tanı ile uyumsuz olduğu kanaatine varılmıştır.


* Hastanın klinik bulgularının tanı ve tedaviyle uyumlu olmadığı, ayrıca yatış paket kodu ve eczaneden çekilen ilaçların uygulanan tedaviyle uyuşmadığı tespit edilmiştir.

Raporun sonucunda ise “mevcut bilgi, belge ve raporlar doğrultusunda adı geçen özel hastanelerin yoğun bakım servislerine sevkle gönderilen veya kendi bünyesinde adı geçen hastanelerin yenidoğan yoğun bakım servislerine sevkle gönderilen veya kendi bünyesinde doğan bebeklerin, tanı ve tedavi süreçlerinin yenidoğan alanındaki güncel tıbbi bilgiler ile uyumlu olmadığı, bu durumun bebeklere zarar verebileceği ve hastanede yatış süreçlerini uzatabileceği, bu nedenle SKG’ya yüksek fatura çıkarabileceği kanaatine varılmıştır” denildi.

Yapılan incelemenin ardından onlarca bulgu ve belgeye rağmen 2016’daki soruşturma, dört doktorun “yasal mevzuata aykırı olarak özel hastanede nöbet tuttukları” gerekçesiyle idari para cezası ile kapatıldı.

Alınan karar ise şu şekilde:

Konu ile ilgili olarak 17/11/2016 tarih ve NS/16 sayılı Suç duyurusu raporu düzenlendiğinden burada ayrıca ele alınmasına gerek duyulmamıştır.

Ayrıca konu ile İstanbul İl Sağlığı Müdürlüğünce, Yıldız Özel Akademia Hastanesi’ne 1.000,08 TL turarında ve Özel Ethica İncirli Hastanesine de 2.818,06 TL tutarında idari para cezası uygulanmıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr