26.04.2022-09:36 (Son Güncelleme:26.04.2022-09:36)

Güvence hesabı nedir, neleri öder? Güvence hesabından nasıl para alınır? Güvence hesabı hangi zararları karşılar, maddi zararları karşılar mı?

Trafik sigortası ile ilişkilendirilen güvence hesabı konusunda çeşitli araştırma yapılıyor. Peki Güvence hesabı nedir, neleri öder? Güvence hesabından nasıl para alınır? Güvence hesabı hangi zararları karşılar, maddi zararları karşılar mı? İşte güvence hesabı konusunda merak edilenler...

Pek çok vatandaşın gündeminde yer alan güvence hesabı genellikle araç sahibi olan kişilerin araçlarına gelen çeşitli zararlar sebepleri karşılamak için kullanılan sigorta güvencelerinin olmamaları halinde devreye giren bir hesap türüdür. Bu nedenle güvence hesabı hakkında ‘’Güvence hesabı nedir, neleri öder? Güvence hesabından nasıl para alınır? Güvence hesabı hangi zararları karşılar, maddi zararları karşılar mı?’’ soruları başta olmak üzere çeşitli sorular insanların gündeminde yer alıyor.

Güvence hesabı nedir, neleri öder?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri tarafından 2007 yılında kurulan güvence hesabı 5684 sayılı Sigorta Kanunu’nun 14. maddesi kapsamında yürürlüğe girmiştir. Güvence hesabı zorunlu sigortalarını kendilerinden alan vatandaşların her türlü maddi zararını karşılamak amacını taşımaktadır.

Güvence hesabı hangi zararları karşılar, maddi zararları karşılar mı?

Trafik sigortası bulunmayan bir aracın sahibi olan kişinin başka insanlara zarar vermesi halinde devreye giren güvence hesabı mağdur olan kişilerin maddi zararlarını telafi etmektedir. Güvence hesabı sadece kişinin kendi zararlarını karşılamaktadır. Mal zararları güvence hesabı kapsamında bulunmamaktadır.


Güvence hesabından nasıl para alınır?

Güvence hesabı almak için başvuru yapmak isteyen vatandaşların başvuru dilekçelerinin dışında belirli bazı belgelerle beraber güvence hesabını kuran kurumlara başvurmaları gerekmektedir. İşte gereken o belgeler:

Ölüm için gerekenler:

Kaza tespit tutanağının resmi onaylı bir örneği,

Mahkemeye yansımış olaylarda, mahkeme kararı,

İlgili mercilerden alınmış ölüm raporu,

Ölen kişinin mesleği ve gelir durumunu gösteren belge,

Aile nüfus kaydının aslı ve veraset ilamı,

Kaza ilgili diğer belgeler.

Sakatlanma için gereken belgeler:

Kaza tespit tutanağının resmi onaylı bir örneği,

Hastane raporunun aslı veya resmi onaylı bir örneği,

Maluliyet oranını gösteren hastane raporunun aslı veya resmi onaylı bir örneği,

Mahkemeye yansımış olaylarda, mahkeme kararı,

Kaza ilgili diğer belgeler.

Sigortacılık Kanunu’nun 14.(c) maddesi uyarınca bedensel zararlar dışındaki maddi zararlar için istenen belgeler:

Poliçe örneği,

Kaza tespit tutanağının resmi onaylı bir örneği,

Eksper Raporu,

Mahkemeye yansımış olaylarda, mahkeme kararı,

Hasar bedeli sigortalı tarafından ödenmiş ise ödeme ile ilgili belgelerin örnekleri,

Kaza ilgili diğer belgeler.

Bu belgelerle beraber Esentepe Mahallesi Ali Kaya Sokak Polat Plaza B-Blok No:1b Kat:15 34394 Şişli/İSTANBUL adresine başvuru yapabilirsiniz. Güvence hesabının sorgulama işlemleri için ise 0212 324 45 00 numarasını arayabilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr