28.01.2021-15:30 (Son Güncelleme:28.01.2021-15:30)

Gut Hastalığı Nedir?

Kralların hastalığı yada zenginlerin hastalığı olarak bilinen gut hastalığı nasıl bir hastalıktır? Gut hastalığının belirtileri nelerdir? Gut hastalığı tedavisi nedir?

Damla hastalığı olarak da bilinen gut hastalığı bir çeşit romatizmal hastalığıdır. Genelde erkeklerde görülen gut hastalığı nasıl bir hastalıktır? Gut hastalığı nedir?

GUT HASTALIĞI NEDİR?

Normal şartlar altında vücuttaki atık maddeler özellikle protein yapısındaki atıklar ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. Ürik asidin atımında yaşanılan problemler ya da çok fazla üretilmesi kanda ve vücutta birikmelere yol açar. Kandaki aşırı ürik asit doku aralıklarından sızarak eklem içinde ve çevresindeki yapılarda birikir. Eklemlerde biriken ürik asit bu bölgelerde iltihaplanmaya neden olarak eklemde sıvı artışına, hareket kısıtlıklarına ve ağrılara yol açar. Özellikle ayak başparmağı ve diz eklemlerini tutan bu rahatsızlığa gut hastalığı denir.

GUT HASTALIĞI EVRELERİ

Gut hastalığı akut atak, interkritik dönem, kronik gut ve tofüslü gut olmak üzere 4 evre şeklinden oluşur.

Akut Atak: Hastalığın eklemde aniden başladığı ve 5 ile 10 gün arası süren evresidir. Eklemlerde kısa süreli şişmeler ve ağrılar gözlemlenmektedir.

İnterkritik Dönem: Hasta şikayetlerinin tamamen geçtiği evredir. Ancak bu evrenin hemen ardından tekrar şiddetli ataklar gözlemlenmektedir.

Kronik Gut: Ataklar arası zamanın giderek kısalması ve tedavi olunmaması durumunda bir veya birden fazla eklemde kalıcı şişlik, ağrı ve hareket kısıtlanması meydana gelir.

Tofüslü Gut: Hastalık ilerledikçe ürik asit eklemlerde ve çevresindeki dokularda aşırı şekilde birikir ve tofüs denilen şişlikler oluşmaya başlar. Tofüsler özellikle ayak başparmağın tarak kemiğinde, parmakların üstünde ve dirseklerin yanında ortaya çıkmaya başlar.

GUT HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Sabaha karşı vücutta asit iyonları birikmesi sonucu eklemlerde şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar meydana gelir. Hatta ağrılar o kadar kuvvetlidir ki hasta uykusundan uyanır. Böbreklerde ürik asit birikimi nedeniyle oluşan bir gut hastalığı ise idrarda kan, taş gibi belirtilere ek olarak karın ve bel ağrıları da yaşanabilir. Ağrılar kronik bir hale gelir ve eklemlerde biriken ürik asit, eklemlerin sürekli şişmesine yol açarak deformasyonlara neden olabilir.

ATAKLAR HIZLI GELİŞİR

Gut hastalığının herkesi aynı şekilde etkilemediğini söyleyen Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürler, 'Bazı insanlar hayatları boyunca bir tek atak geçirirler ve bundan başka hiçbir problem oluşmaz. Bazılarında ise zamanla eklemlerde hasara ve ağrıya yol açan şiddetli kronik ataklar görülür. Gutun kesin kür sağlanan bir tedavisi yoktur ancak iyi bir tedavi ile tamamen hastalık önlenebilir. Uygun tedavi alevlenme sıklığınızın azalmasına hatta alevlenmelerin tamamen kesilmesine ve eklem hasarlarının gelişmesine engel olabilir' şeklinde konuştu.

Eklemde ani başlayan, sıklıkla 5-10 gün süren şişme ve ağrıya akut atak denildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gürler, 'Ataklar genellikle aniden, hızlı bir şekilde gelişirler. İlk atak sıklıkla mükellef bir akşam yemeğinin ardından gece gelişir. Uykuda, gece yarısı aşırı bir eklem ağrısı ile uyanabilirsiniz. Atak esnasında ani, şiddetli eklem ağrısı, eklemde şişme, eklem çevresindeki deride parlak kırmızı veya erguvani renk değişimi ve ciltte soyulmaya dikkat edilmelidir. Eklem etrafında aşırı hassasiyet-hatta yatak çarşafının değmesi bile bu alanda şiddetli ağrıya neden olabilir. Hastalıkta başlangıç yıllarında ataklar çok nadiren gelir. Ataklar arasında her şeyin normal olduğu, şikâyetlerin olmadığı bir dönem vardır. Eğer hastalık tedavi ile kontrol altında tutulmazsa ataklar daha sık gelir ve atakların süresi uzar. Tekrarlayan ataklar eklemlerinizde hasar oluşturur. Ataklardan sonra eklemlerinizde katılık ve hareket kısıtlılığı oluşabilir' dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr