28.10.2024-21:35 (Son Güncelleme:28.10.2024-21:35)

Gürcistan'da Seçim Sonuçlarına Tepkiler: Protesto Gösterisi Düzenlendi

Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Zurabişvili önderliğinde seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhalefet, protesto gösterisi düzenledi.

Gürcistan'da Seçim Sonuçlarına Tepkiler

26 Ekim tarihinde gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin kazandığı ilan edilen sonuçlar, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve bazı muhalefet partileri tarafından protesto edildi. Protesto gösterisi, başkent Tiflis’teki Parlamento Binası önünde akşam saatlerinde başladı.

Protestolar ve Açıklamalar

Göstericiler, iki gün önce düzenlenen seçim sonuçlarını tanımadıklarını duyurdular. Cumhurbaşkanı Zurabişvili, burada yaptığı konuşmada, seçimlerde halkın iradesinin yok sayıldığını savundu. "Biz seçim sonuçlarını kabul etmiyoruz. 26 Ekim seçimlerinde halkın sesi çalındı. Seçimlerde hile yapıldığını düşünüyoruz ve bunun araştırılması gerektiğini ifade ettim," dedi.

Zurabişvili, hile yapıldığına dair bilgi sahibi olan herkesi, bu bilgileri paylaşmaya çağırarak, "Birlikte anayasal hakkımız olan sesimizin korunmasını barışçıl bir şekilde savunacağız," şeklinde konuştu.

Uluslararası Tepkiler

Zurabişvili, ABD dahil birçok Batılı ülkenin seçimleri eleştirdiğini ve sonuçları kabul etmediğini belirterek, seçimlere "büyük bir operasyon" ile müdahale edildiğini vurguladı. Ayrıca, muhalefet partilerine destek vermeye devam edeceğini ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) entegrasyonunu çok önemsediklerini dile getirdi.

Yeniden Seçim Talebi

"Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik" seçim bloğunun lideri Giorgi Vaşadze, seçim sonuçlarını gayrimeşru bulduklarını ifade etti. Vaşadze, çıkış sonuçlarına göre yeni parlamentoya katılmayacaklarını ve uluslararası seçim idaresinin gözetiminde seçimlerin yeniden yapılmasını talep ettiklerini belirtti.

Parlamento Seçim Sonuçları

26 Ekim'de yapılan seçimlerde, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi %53,93 oy alarak önde geldi. Diğer partiler; Değişim İçin Koalisyon %11,03, Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik %10,16, Güçlü Gürcistan %8,81 ve Gakharia Gürcistan İçin %7,77 oy oranlarıyla sıralandı.

Merkezi Seçim Komisyonunun 10 gün içerisinde yeni parlamentonun toplanmasını beklerken, Gürcü Hayali Partisi'nin 150 koltuklu parlamentoda 89, muhalefetin ise 61 milletvekiline sahip olması öngörülüyor. Parlamento ve hükümet kurma süreçlerinin nasıl ilerleyeceği merakla bekleniyor.

Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan ve iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin kazandığı açıklanan parlamento seçim sonuçlarını kabul etmeyen Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve bazı muhalefet partilerinin katılımıyla protesto gösterisi düzenlendi. Başkent Tiflis’te akşam saatlerinde Parlamento Binası’nın önünde toplanan göstericiler, iki gün önce Gürcistan’da düzenlenen parlamento seçimlerini tanımadıklarını bildirdi. Göstericiler ellerinde Avrupa Birliği (AB) ile Gürcistan bayraklı şemsiyeleri taşıdı

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr