24.10.2024-12:17 (Son Güncelleme:24.10.2024-12:17)

Güney Afrika'da Foklarda Kuduz Salgını İlk Kez Görüldü

Güney Afrika'da Cape kürklü foklar arasında yaşanan kuduz salgını, deniz memelileri dünyasında bir ilk olarak kaydedildi.

Güney Afrika'da Kuduz Salgını İlk Kez Görüldü

Güney Afrika'nın güney ve güneybatı kıyılarında yaşam süren Cape kürklü foklar, deniz memelileri arasında bilinen ilk kuduz salgınıyla karşı karşıya kaldı.

Salgının Boyutu ve İlk Gözlemler

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Angola'ya kadar uzanan binlerce kilometrelik sahil boyunca yaklaşık 2 milyon Cape kürklü fokun yaşadığı belirtiliyor. Fokların kuduz salgını, bilimsel açıdan emsalsiz bir durum olarak değerlendiriliyor.

Güney Afrika Tarım Bakanlığı'nın temmuz ayında yayımladığı raporda, foklar arasında kuduz olayının ilk kez mayıs ayında tespit edildiği vurgulanıyor. Ancak, 2022 yılına kadar giden bazı ölü fok örneklerinden bu salgının geçmişinin muhtemel olduğunu ifade ediyor.

Kuduz Salgınının Etkileri

Hout Bay Fok Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilisi Kim Hattingh, 17 vaka kaydedildiğini ve bu salgının deniz memelileri arasındaki ilk kuduz vakası olduğuna dikkati çekti.

Hattingh, "Kuduzun deniz yaşamını nasıl etkileyeceği hakkında bilimsel bilgi yok." diyerek konunun ciddiyetine vurgu yaptı. Ayrıca, kuduz fokların insanlara saldırma vakalarının yaşandığının altını çizdi. Ancak, insan ısırıkları sonucunda kuduz kapıldığına dair bir rapor bulunmadığını belirtti.

Foklara Yaklaşım ve Uyarılar

Kuduz olduğu düşünülen fokların tespitinin zor olduğunu belirten Hattingh, insanlara, foklardan uzak durmaları ve en az 30 metre mesafe bırakmaları gerektiğini vurguladı.

Balıkçılık Endüstrisi ve Fokların Geleceği

2018'de 2 milyon olarak belirlenen Cape kürklü fok nüfusunun, 2021 yılında yaşanan kitlesel ölümlerle azalabileceği ifade ediliyor. Balıkçılık endüstrisinin fokları tehdit ettiğini ve bu durumun devam ettiğini belirten Hattingh, geleneksel tıpta kullanılmak üzere fokların talep gördüğünü de sözlerine ekledi.

Hout Bay Fok Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, 1999 yılından bu yana Cape kürklü fokların korunması için çaba gösteriyor ve fokları kuduz aşısı ile aşılayarak doğaya salmak için çalışıyor.

Afrika'nın güney ve güneybatı kıyılarında yaşayan Cape kürklü foklarda görülen kuduz salgını, deniz memelileri arasında görülen ilk kuduz salgını olma özelliği taşıyor. Güney Afrika Tarım Bakanlığının temmuz ayında yayımladığı rapora göre, temmuz sonu itibarıyla Cape Town ile Plattenberg şehirleri arasındaki sahil şeridinde toplam 17 vaka tespit edildiği ve bu salgının dünya genelinde deniz memelileri arasında görülen ilk kuduz salgını olduğu ifade edildi. Kahverengi kürkleri ve 2 metreyi aşan boylarıyla, en büyük fok türleri arasında yer alan Cape kürklü foklarda rastlanan kuduz salgını, bilimsel açıdan emsalsiz bir örnek teşkil ediyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr