23.06.2020-16:19 (Son Güncelleme:23.06.2020-16:15)

Güneş Kremi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Güneş kremi faydalı mıdır, zararlı mıdır? Güneş kreminin faydaları ve zararları neler?Güneş kremi hakkında doğru bilinen yanlışlar neler? İşte detaylar...

Yaz mevsiminde çoğumuz sıcak, güneşli havalardan yararlanıyoruz! Birçoğumuz UV ışınlarının cildimiz üzerindeki tehlikelerini ve güneş altında korunmanın önemini biliyoruz. Bununla birlikte, güneşten korunma hakkında birçok efsane ve yanlış anlama var. Bu yüzden bugün en yaygın olanlarını sizler için paylaşıyoruz.

Yeterli güneş koruyucu kullanmıyorsunuz.
Güneşten Korunma Faktörü kısaltması olan SPF, güneşten koruyan UVB ışınlarına karşı ne kadar iyi koruduklarını açıklayan bir sayıdır. Cildin santimetrekaresi başına 2 mg güneş koruyucu uygularsanız, SPF 30 güneş koruyucu UVB ışınlarının %96,7'sini engeller. Bu miktarın sadece yarısını uygularsanız, UVB ışınlarının sadece yarısını bloke edersiniz.

Suya dayanıklı su geçirmez anlamına gelmez!
Suya dayanıklı güneş koruyucuların yüzme veya aşırı terlemeden sonra tekrar uygulanması gerekir. Bu güneş kremleri tamamen su geçirmez değildir!
Kelimeler oldukça benzer, ancak yanlış bir yorum sağlıklı cilt ve güneş yanığı arasındaki fark anlamına gelebilir! Buna göre işaretlenmiş güneş kremleri 40 veya 80 dakikaya kadar suya dayanıklı olabilir.

Güneşten koruyucuyu ilk kez uyguladığınızdan bu yana 40 veya 80 dakika olmasa bile, her türlü güneş kremi, suya dayanıklı olanlar bile yüzme veya aşırı terlemeden sonra tekrar uygulanmalıdır.

Güneş koruyucu uygularken bazı noktaları kaçırıyorsunuz.
Birçok kişi dizlerin, kulakların, göz bölgesinin, boynun ve ensenin arkasına güneş kremi uygulamayı unutur, ancak bu alanlar güneş hasarına karşı dayanıklı değildir.

Güneş koruyucu uygularken, güneşe maruz kalacak tüm alanları kapladığınızdan emin olun. BEENS kısaltması, dizlerin, kulakların, göz bölgesinin, boynun ve kafa derisinin arkası gibi yaygın olarak gözden kaçırılan bu noktaları örtmeyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Dudaklarınıza, ellerinize ve ayaklarınıza da güneş kremi sürmeyi unutmayın!

Spreyleri Yanlış Kullanıyorsunuz!
Mümkünse güneş koruyucu losyonu tercih edin. Tek seçeneğiniz bir sprey veya çubuk güneş kremi ise, cildinize cömert bir ürün tabakası uygulamayı deneyin ve ovalamayı unutmayın!

Sprey veya çubuk güneş kremi kullanırken, özellikle güneş kremi şeffafsa, yeterli güneş kreminin cildinize uygulandığından emin olmak zor olabilir. Güneş koruyucu losyonunuzu parçalara ayırmak, tam olarak ne kadar uyguladığınızı görmenizi kolaylaştırır. Sprey veya çubuk güneş kremi kullanmanız gerekiyorsa, cildinizi ürünün önemli bir tabakasıyla kaplamayı deneyin ve boşlukları kaplamak için elinizle ovuşturabilirsiniz.

Güneş kremi sadece dışarı çıkmayı planlarken kullanmak.
UVA ışınları camdan sızabilir. Bir araçta veya güneşli bir odada zaman geçirmeden önce cildinize güneş kremi veya geniş spektrum korumalı bir nemlendirici uygulamayı deneyin.
Güneş hem kırışıklığa neden olan UVA ışınları hem de güneş yanığına neden olan UVB ışınları yayar.

Cam çoğu UVB ışınını engeller, bu yüzden camın arkasından güneş yanığı almazsınız. Bununla birlikte, çoğu UVA ışınları camın içinden geçerek iç mekanlarda ve araçların içindeyken sizi riske sokabilir. Güneş ışığına maruz kalmadan önce geniş spektrumlu bir güneş kremi veya günlük geniş spektrumlu bir nemlendirici uygulamayı deneyin.

Süresi dolmuş güneş kremi kullanmaya dikkat!
Güneş kremi son kullanma tarihinden sonra kullanılmamalıdır. Güneş koruyucunuzun son kullanma tarihi yoksa 3 yıl sonra atmalısınız.

Bazı güneş kremleri son kullanma tarihleri ile işaretlenmiştir ve bunlara uymak önemlidir. Son kullanma tarihi geçen bir güneş koruyucu kullanıyorsanız, beklenen miktarda koruma alamayabilirsiniz veya cildinizi tahriş edebilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr