Güneş Gözlüğü Satın Alırken Dikkat!
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlükleri de vitrinlerdeki yerini almaya başladı. Bunun üzerine uzmanlar, sahte güneş gözlüğüne dair uyarılarda bulunmaya başladı. Peki, güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Sahte güneş gözlüklerinin göze zararı nedir? Detaylar haberimizde…
Yaz aylarının favori aksesuarlarından biri olan güneş gözlükleri, gözü güneşin zararlı etkilerinden korurken şık bir görünümde kazandırıyor. Ancak sahte güneş gözlüklerinin katarakt oluşumuna ve gözün iç kısmında et yürümesine neden olabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Apa, "Yanlış gözlük seçimi kısa ya da uzun dönemde gözünüze zarar verir. Deneme yanılma yöntemi ile gözlük almayın" diye uyarıda bulundu.
FAYDADAN ÇOK ZARARI OLABİLİR
Hangi koşullarda ve nasıl üretildiği bilinmeyen güneş gözlüklerinin, göz sağlığı açısından faydadan çok zararı olabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Apa, "Göze dışarıdan gelen ışınlar gözün arka kısmındaki ağ tabakasında toplanır. Odaklama işlemi esnasında göz birçok noktaya odaklanırsa ve kırılmadan dolayı retinaya zarar gelirse retinada uzun ya da yakın dönemde zararlar oluşabilir. İnsanlar, 'sahte gözlük aldım, kullandım, bir şey olmadı' diye düşünüyor. Ancak sahte gözlüğün göze vereceği zarar 3 günde ortaya çıkmaz. Zaman içerisinde birikerek gözün arka kısmında oluşacak hasarlara neden olur. Bu konuda bilinçli olmak ve doğru gözlük kullanmak önemlidir" dedi.
KATARAKT VE ET BÜYÜMESİNE DİKKAT
Sahte gözlük camlarının göz retinasına zarar verebileceğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Apa, kalitesiz olan güneş gözlüklerinin neden olduğu sağlık sorunlarını şu şekilde sıraladı:
"Kalitesiz cam, gözünüzün retina kısmına zarar verir. Çünkü karanlık ortamda göz bebeği büyür. Göz bebeği büyüdüğünde gözün içine giren ışınlar artar. Bu ışınlar ultraviyole filtresinden geçmeden göze ulaştığından gözün en arkasındaki ağ tabakası kısmı zarar görür. Gözün güneş ışınına karşı doğal bir savunma mekanizması var. Işığı gördüğümüz an göz bebeği küçülüyor. Göz kendisini korumaya alıyor. Siz güneş gözlüğü kullanarak bu mekanizmayı bozuyorsunuz. Kullanılması önerilen sertifikalı güneş gözlüklerinde ultraviyole zararlı ışınlar gözlük camlarında filtre ediliyor. Ama kalitesiz bir camda böyle bir özellik olmadığından güneşin zararlı etkenleri doğrudan gözün arkasına yansıtılıyor. Gözün lensinde ultraviyoleden dolayı daha erken aşamada katarakt gelişmesi söz konusu olabilir. Aynı zamanda gözün iç kısmında et yürümesi olarak bilinen pterjium (göz eti) denilen rahatsızlıklar daha erken aşamada karşımıza çıkar. Bu da ışığın camdan geçerken düzensiz saçılımından kaynaklanır. Bu gözün savunma mekanizmasıdır. Göz kendisini savunurken sizi hasta eder."
ÇOCUKLARI BU GÖZLÜKLERDEN UZAK TUTUN!
Özellikle çocuklar için rengarenk üretilen güneş gözlüklerinin de zararlı olabileceği konusunda uyarılarda bulunan Dr. Apa, "Bu tür güneş gözlükleri çocuklar için rengarenk üretilebiliyor. Özellikle öncelikle çocuklarımızı daha sonra da kendimizi tezgahlardan satılan güneş gözlüklerinden uzak tutmalıyız" ifadelerini kullandı.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ CAMI 'KAHVERENGİ' OLMALI
Gözün arka kısmına en fazla zarar veren rengin mavi olduğunu belirten Apa, rengarenk camlarıyla dikkat çeken güneş gözlüklerine dair şu değerlendirmelerde bulundu:
"Mavi ışınlar göze en çok zararı verir. Görme merkezinin bu konuda hassas olduğunu düşünürsek maviyi de en çok kıran tonlar sarı ve kahverengi tonlarıdır. Doğal olarak vücudumuz zaman içerisinde buna karşı kendini korumak için katarakt yaptığında da göz merceğini kahverengi ve sarıya dönüştürür. Aslında katarak gözün retinasını korumak için doğal bir savunma mekanizmasıdır. Gözün korunması hedeflendiğinde kahverengi tonları ultraviyole ışınlarını filtreleme özelliği olan camlar gözü en üst seviyede korur. Gözü koruma anlamında kahverenginin siyaha karşı bir üstünlüğü var. Siyah camın da beğeni olarak daha fazla bir etki alanı var. Dolayısıyla gözü korumak istiyorsak kahverengi ama siyah tercih ediyorsak ultraviyole filtre etme özelliğinin yüksek olduğu camları tercih etmeliyiz."
"DENEME-YANILMA YÖNTEMİYLE ALMAYIN"
Belli bir üretim teknolojisi ve markası bulunmayan güneş gözlüklerinin kısa veya uzun dönemde göze zarar vereceğinin altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Apa, "Bu bir anda olan bir sonuç değil. Yanlış güneş gözlüğü kullanımı zamanla gözünüze hasar verir. Hasarın o güneş gözlüğünden kaynaklandığını fark edemeyebilirsiniz. Gizli düşman da böyle bir şeydir. Lütfen sahte gözlüklerden uzak durun. Deneme yanılma yöntemi ile gözlük almayın. Siz deneme kısmını yaparsınız ama yanılma payınız garantidir. Bu konuda göz hekiminize danışın. Onun sizi yönlendireceği optik müesseselerden markalı, tescilli ve kalite belgeleri onaylanmış gözlükleri tercih edin. Dolayısıyla gözlük işi gözlükçünün konusudur. Mutlaka gözlükçüden alınmalıdır" diye konuştu.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Camının Özelliklerine Dikkat Edin
Güneş gözlüğü camlarının, gözün güneşin neden olduğu zararlı ışınlardan korunmasını sağlayacak UV ışınlarına karşı koruyucu olması çok önemlidir.
Güvenilir Bir Marka Tercih Edin
Doğru güneş gözlüğü seçmenin bir diğer önemli noktası da güvenilir bir markayı tercih etmektir.
Güneş Gözlüğünün Sertifikalı Olması Gerekir
Güneş gözlüğünün, UV ışınlara karşı tam koruma sağlayan modelleri tercih edilmeli. Bu nedenle güneş gözlüğünüzün orjinal olup olmadığını anlamak için sertifikası ve güvenlik kontrolü olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Güvenilir Tescil Belgesi Olmalı
Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli gözlüklerin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu belirtmektedir.