24.03.2022-12:00 (Son Güncelleme:15.06.2022-14:32)

Göz seğirmesi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Önlem alınmazsa görme bozukluğuna neden oluyor

Göz seğirmesi sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Sıklıkla görülen göz seğirmesi geçici bir durum olduğu için yaşam kalitesini düşürmez. Ancak uzun süreli göz seğirmesi durumu bir sağlık sorunu belirtisi olabilir ve uzman doktora gösterilmelidir. İşte göz seğirmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Göz seğirmesini kısaca tanımlamak gerekirse; göz kaslarının deriyle beraber istemsizce hareket etmesidir. Göz seğirmesinin neden olduğuna dair net bir bilgi bulunmasa, birçok durumun göz seğirmesine neden olabileceği yapılan bazı araştırmalarda belirtilmiştir.

- Uykusuzluk: Uyku düzeninde bozukluğu olan ya da yeterli uyku almayan kişilerde göz ve göz çevresi yorgunluğu kendini belli etmeye başlar ve göz seğirmesi meydana gelir.

- Stres: Birçok hastalığın tetikleyicisi olan stres, göz seğirmesinin de nedenleri arasında gösterilmektedir. Stresli durumlarda gerilen göz kasları seğirme belirtisi verir.

- Göz enfeksiyonları: Gözde var olan enfeksiyonlara tepki olarak zaman zaman göz kapağında seğirmeye neden olabilir.

- Görme kusurları: Yaygın olarak görülen göz hastalıkları; hipermetrop, miyop, astigmat gibi tanısı koyulmamış göz kusurları, göz seğirmesine neden olabilir. Bu durumda var durumun tedavi edilmesi göz seğirmesini de geçirebilir.


- Göz alerjisi: Alerjik bünyesi olan kişilerde antijenlerin gözle temas etmesi durumunda gözde; kaşıntı, yanma, kanlanma, sulanma ve batma gibi şikayetler meydana gelebilir. Bu durum ayrıca göz seğirmesine de neden olabilir.

- Göz kuruluğu: Yaşın ilerlemesi, lens kullanımı ya da uzun süre ile ekrana bakmak gibi nedenlere bağlı olarak görülen göz kuruluğu, göz seğirmesine yol açabilir.

- Parlak ışığa bakmak: Fazla ışığa maruz kalmak yani telefon ve bilgisayar gibi çoğu kişilerde göz seğirmesine neden olmaktadır.

- Fazla kafein tüketimi: Gün içinde fazla tüketilen kafein uyarıcı etkisiyle göz ve göz çevresinde gerilmelere neden olabilir. Bu durumda göz seğirmesi olarak kendini gösterir. >Kafeinin çok fazla miktarda alınmasının göz seğirmesine yol açtığı düşünülür.


- Düzensiz beslenme: Düzensiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak vücutta pek çok vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Dengeli beslenmek, göz seğirmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

- D vitamini eksikliği: Kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitamininin vücutta eksik olması kişide göz seğirmesi şikayetlerine yol açabilir.

- B12 vitamini eksikliği: B12 vitamini eksikliği pek çok sağlık probleminin yanı sıra göz kaslarının seğirmesine de yol açabilir.

- Bazı ilaçların yan etkileri: Bazı ilaçların yan etkisi olarak kişide göz seğirmesi görülebilir. Bu gibi durumlarda hekimle görüşülerek ilacın değiştirilmesi talep edilebilir>.

Göz seğirmesine ne iyi gelir?

Her zaman olduğu gibi sağlıklı bir yaşam tarzı koşuldur. Mesela düzenli uyku, göz bakımı, göz kontrolü, sağlıklı beslenme gibi. Bunların hepsi meydana gelebilecek bu tarz sorunlar için tedbir olabilir.

Evde özellikle akşam saatlerinde parlak olmayan loş ışıklar seçmelisiniz. Gözlerinizi yormamalı ve daha rahat vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Televizyona çok yakın oturmak ve televizyon ışığının da oldukça açık olmaması önemlidir.


Her sene düzenli olarak göz kontrollerinizi kesinlikle yaptırmalısınız. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız mevcutsa 6 ayda bir ya da doktorunuzun önerdiği zaman zarfında doktorunuza muayene olmalısınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr