04.03.2020-18:37 (Son Güncelleme:04.03.2020-17:47)

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir? Neden Olur?

Göz kapağı düşüklüğü; doğuştan olan veya sonradan gelişen, göz kapağının gözün bir kısmını örtecek şekilde düşük olması şeklinde görülen bir sağlık sorunudur. Gözlerden yalnızca birinde veya her ikisinde birden görülebilir.

Göz kapağı düşüklüğü tek başına bir sorun olabileceği gibi farklı bir sağlık sorunundan da kaynaklanabilir. Bu durum görme kabiliyetinde engellere neden olmasının yanı sıra estetik anlamda da istenmeyen bir görüntüye neden olması sebebiyle göz kapağı düşüklüğü tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Pitozis olarak da adlandırılan göz kapağı düşüklüğü, göz kapağının gözün bir bölümünü kapatacak şekilde gerekenden daha aşağıda ve sarkık olması durumudur. Bu durum hafif göz kısılması olarak kendini gösterebileceği gibi göz bebeğini kapatacak boyutlara da ulaşabilir. Görüş sorunları ve estetik nedenlere bağlı olarak göz kapağı düşüklüğü, kişide psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir.

Göz kapaklarındaki sarkıklık genellikle tek gözde görülür. Fakat bazı durumlarda her iki gözde de pitozis sorunu görülebilir. Buna da bilateral pitosiz adı verilir. Bu durum kişinin gündelik yaşamını fazlasıyla etkileyeceğinden cerrahi müdahale gereklidir.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz kapağı düşüklüğünün en temel belirtisi, üst göz kapaklarının sarkık olmasıdır. Bu sarkıklık çok dikkatli veya sadece yakından bakıldığında fark edilebilecek şekilde hafif düzeyde olabilirken belirgin bir düşüklük şeklinde de görülebilmektedir. Göz kapaklığı düşüklüğünde başka belirtiler de söz konusudur. Kişi, daha iyi görebilmek için başını geriye eğmeye, çenesini kaldırmaya veya kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarıya çekmeye çalışır. Buna bağlı olarak yapılan davranışlar ise boyun, bel ve omurga ağrılarını beraberinde getirir. Aynı zamanda gözde kuruluk ve aşırı yaşarma da göz kapağı düşüklüğünün belirtilerindendir.

Eğer göz kapağı düşüklüğü ileri boyuttaysa kişinin görüşü önemli ölçüde azalır. Bu sorun ise göz tembelliğine yol açar. Bu sebeplerden dolayı hastalığın erken tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Göz kapağı düşüklüğüne genellikle göz kapağını tutan kasın anne karnında yeterince güçlenememesi sebep olur. Çoğu zaman bebek gözlerini açmaya çalıştığı zamanlarda bir gözü diğerinden daha kısıksa hastalığın farkına varılır. Fakat hastalığın kesin olarak tespiti uzman bir hekim tarafından fiziksel muayene ile yapılmalıdır.

Sonradan gelişen göz kapağı düşüklüğüne ise göz kapağını tutan kasların zayıflaması veya hasar görmesi neden olur. Bazı durumlarda gözün darbe alması, yaralanması veya göz tümörlerinin varlığı da sebep olabilir. Hepsinin yanı sıra bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan yöntem ve ilaçların yan etkilerine bağlı olarak da pitozis hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Pitosiz hastalığının birkaç farklı tedavisi vardır. Küçük yaştaki hastalarda hastanın yaşı, göz kapağının yüksekliği, göz hareketlerindeki kısıtlılıklar, göz kapağını tutan kasın gücü gibi faktörler hekim tarafından değerlendirilerek tedavi yöntemi belirlenir. Hekimler bazen beklemeye müsait olan durumlarda hastalığa müdahale etmeyerek zaman içerisinde geçmesini beklemeyi tercih edebilir. Fakat böyle durumlarda hasta sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Belirli zaman aralıklarıyla kontroller gerçekleştirilir. Bu süreçte hastaya özel gözlüklerin kullanımı önerilebilir. Aynı zamanda göz damlasıyla da sürece müdahale edilebilir.

Yetişkinlerde ise daha farklı bir süreç izlenerek, hastanın durumu göz önünde bulundurularak cerrahi müdahale gerekebilir. Hekim, hastalığın ve hastanın durumuna göre, düşen göz kapağındaki fazla dokuyu alabilir ya da göz kapağını tutan kasın güçlenmesi için bir müdahalede bulunabilir.

Yaşı ilerlemiş olan hastalarda cerrahi müdahale yerine gözlük kullanımı da bir tercih olabilir. Fakat bu geçici bir çözümdür ve göz kapağındaki sarkıklık sorunu eğer ileri boyuttaysa etkili bir çözüm olduğu söylenemez. Bu durumda ise hastalığın tedavisi için mutlaka cerrahi müdahale gereklidir. Cerrahi müdahale ise daha çok lokal anestezi uygulanarak ayakta yapılır. Basit bir operasyondur ve kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Beklenmedik bir komplikasyon gelişmediği takdirde hasta aynı gün taburcu edilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr