Göz Alerjisine Ne İyi Gelir, Alınabilecek Önlemler Neler?
Göz alerjisi, özellikle bahar aylarında karşımıza çıkan bir rahatsızlık. Gözlerde meydana gelen batma hissi, yaşarma gibi durumlar göz alerjisi belirtisi olabilir. Peki göz alerjisine ne iyi gelir, göz alerjisine karşı alınabilecek önlemler neler?
Havaların ısındığı, güneşin içimizi ısıttığı günlerde göz alerjileri daha fazla görülmeye başlandı. Gözlerdeki hassasiyeti arttıran, zorlanmamıza neden olan göz alerjisi nedir, göz alerjisine ne iyi gelir, göz alerjisine karşı alınabilecek önlemler neler?
Özellikle vücudumuzun en korumasız noktalarından biri olan gözlerimiz alerji durumundan çok sık bir şekilde etkilenmektedir. Alerji problemleri çocuk yaşlarda ortaya çıkar ve kişinin ömrü boyunca devam eder. Bu alerji problemi ise irsi bir sorundur.
GÖZ ALERJİSİNİN SEBEPLERİ NELER?
Gözlerin alerjiden etkilenmesinin en büyük sebebi, gözümüzün üstünde bulunan yüzey dış müdahalelere karşı açık ve korumasızdır. Bu nedenle polenler ve çeşitli hava kaynaklı sorunlarda dış temas sağlandığı zaman alerji reaksiyonu meydana gelir. Çocukluk yaşlarında başlayan bu alerji problemi dikkat edilmez ve bilinçsiz bir şekilde hareket edilirse, alerjisi olan kişinin görme yetilerinde kalıcı problemlere yol açabilir.
GÖZ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELER?
Sene içerisinde herhangi bir mevsim döneminde görülme ihtimali olsa da en sık bahar aylarında meydana gelen göz alerjisinin belirtileri oldukça kolay anlaşılabilir bir yapıdadır.
Polen miktarının yoğun olduğu bölgelerde bulunan birinin alerjisinde reaksiyon meydana gelmesi durumunda gözlemlenen belirtiler:
Gözlerde ani bir batma hissi
Gözlerde kızarıklık
Gözlerde, özellikle göz kapağında yoğun bir kaşıntı
Işığa karşı hassasiyet
Göz ve göz kapağında şişkinlik
Gözlerde sulanma g>ibi belirtiler meydana gelmektedir. Göz alerjisi ortaya çıkan birinde bu belirtilerin yanında burunda meydana gelen akıntı, aksırmak, burunun nefes alışverişinin kalitesini düşürecek düzeyde tıkanıklık gibi durumlarda belirtiler arasında yer almaktadır.
GÖZ ALERJİSİNE KARŞI NE YAPILMALI?
İrsi bir problem olan alerji hastalığında en önemli kural, alerjiye neden olan mekan ve yerlerden uzak durmaktır. Eğer göz alerjiniz varsa piknik, mesire ve yeşillik alanlardan en azından bahar döneminde uzak durmak göz alerjinizin tetiklenmesini veya şiddetli geçmesini engelleyecektir.
Göz alerjisi olan kişilerin polenlerden uzak durmak dışında bu konuda bir problem yaşadıkları zaman uzman bir hekim ile görüşerek alerjinin etkisini hafifletecek kortizonlu ilaçlar ve kullanımı hakkında muayene olması gerekmektedir. Bu konuda problem yaşamış başka kişilerin kullandığı ilaçları bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gerekmektedir.
Yapılması gereken ilk ve tek şey uzman bir hekimle görüşmektir. Bu öneriyi dikkate almadan kontrolsüz ilaç içen birçok kişide ileriki dönemlerde göz tansiyonu ve katarakt gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
GÖZ ALERJİSİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELER?
Göz alerjisine yakalanan kişide yaygın gözüken belirtilerden biri de kaşıntı problemidir. Eğer gözlerinizde yoğun bir şekilde kaşıntı varsa bunu elinizle ovuşturmak yerine soğuk su ile yıkamanız önerilmektedir. Soğuk su ile yıkamanın dışında soğuk malzemeler (buz, kaşık vs.) gibi araçlarla soğuk pansuman yapılması önerilir.
Işığa karşı duyarlılık ve hassasiyet duyan kişilerin ise güneş gözlüğü kullanmaları ya da şapka kullanmaları önerilir.
İş durumları dışında keyfi ya da gezi amaçlı çok fazla dışarıda bulunmamak gerekir. Dışarıda bulunduğunuz her an alerjinin reaksiyon oranının artmasına sebep olmaktadır.
Bilgisayar veya televizyon gibi elektronik aletlerle içli dışlı olan kimseler uzun süre ekrana bakmamalıdır. Uzun süre kalması gereken kişiler ise molalı bir şekilde kullanmaları önerilir.
Uzman hekiminizle görüşerek kullanabileceğiniz ilaçları öğrenin ve bu ilaçlarla göz yüzeyini nemlendirmeye çalışın.