Görülmemiş, duyulmamış hastalık: Su içmeden tek bir lokma yutamıyordu!
Bundan yaklaşık 6 yıl önce, Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan Yasemin Yıldırım, yemek yemede sorunlar yaşamaya başladı. Öncesinde su içmeden yemek yiyemeyen Yıldırım, önemli bir operasyon geçirdi. Haberimizde detaylarına ulaşabilirsiniz…
Yutkunma problemi sebebiyle su içmeden yemek yiyemeyen genç kadın, gerçekleştirilen operasyon sayesinde sağlığına kavuştu. Operasyon ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesinde gerçekleştirildi.
Hastalığın teşhisi konuldu
Yemek yemek için öncesinde daima su içmesi gereken Yasemin Yıldırım'a, "yemek borusu gevşememesi nedeniyle gıdaların mideye geçiş yapamaması" olarak tanımlanan "akalazya" teşhisi konuldu. Bu zorlu süreçte, yemek borusunun balonla genişletilmesi (balon dilatasyon) işlemi görülmesine rağmen sonrasında hastalık yeniden nüksetti. ADÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Kandemir, tarafından endoskopi yöntemiyle operasyona alındı.
Yeniden doğdum!
Sağlığına kavuştuğu için büyük bir mutluluk ve rahatlık yaşadığını aktaran Yıldırım, "Yeniden doğmuş gibiyim. Hocama ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok kötü durumdaydım. Hastalığın başlangıcında tam 25 kilo verdim" şeklinde konuştu.
Sürekli su içiyordum!
Tedavi olmadan önce sürekli yanında su taşıdığını ve su içme zorunluluğu hissettiğini aktaran Yıldırım, ‘‘Sürekli su içiyordum. Günde 3-4 litre su içiyordum. Çay ya da meyve suyu içsem bile ardından su içmek zorunda kalıyordum’’ dedi.
Hastalarımıza şifa dağıtıyoruz
Hastanın kliniğe başvurduğunda önemli ölçüde kilo kaybettiğini aktaran Doç. Dr. Altay Kandemir, "Balon dilatasyon yöntemi sınırlı bir etkiye sahiptir ve hastalık kendisinde tekrara düşebilir. Güncel tedavimiz 'POEM'. Artık hastalarımıza uyguluyoruz. Hastalarımız geldiği zaman da başarıyla şifa vermeye gayret gösteriyoruz" ifadelerine yer verdi.
45 dakika sürüyor
Bir endoskopik tedavi yöntemi POEM (Peroral Endoskopik Myotomi) olduğunu üstelik yemek borusu hastalıklarında kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyen Kandemir, "Yaklaşık 45 dakika sürüyor. Endoskopi yöntemiyle girdikten sonra bu hastalığa neden olan kasları keserek tedavi ediyoruz. Hastanede 2 gün yatıyor hastalarımız. 2 gün sonra da evlerine şifaya taburcu ediyoruz. Herhangi bir yeme sorunu, sonrasında gelişmiyor" diye konuştu.