28.04.2020-15:11 (Son Güncelleme:28.04.2020-15:08)

Görev Aracını Özel İşlerde Kullanan Tazminatsız Kovulacak

Şoför olarak çalıştığı firmanın aracıyla annesini ziyaret eden işçi, vazife icabı verilen aracı özel işlerinde kullandığı sebebiyle kovuldu. Mahkemenin 'tazminat ödenmeli' hükmü Yargıtay tarafından bozuldu.

Şoför olarak çalıştığı firmanın aracıyla annesini ziyaret eden işçi, vazife icabı verilen aracı özel işlerinde kullandığı sebebiyle kovuldu. Mahkemenin 'tazminat ödenmeli' hükmü Yargıtay tarafından bozuldu. Yüksek Mahkeme; işyeri aracını şahsi işlerinde kullanan işçinin tazminatsız bir şekilde işine son verilmesinin önünü açtı.

Şoför olarak çalıştığı firmaya ait araçla, annesini ziyaret eden işçi, tazminatsız şekilde işine son verildi. İş Mahkemesi'ne müracaat eden şoför, kıdem ve ihbar tazminatlarıyla senelik izin ücreti, ücret, ulusal bayram, genel tatil, hafta tatili ile fazla mesai alacaklarının davalıdan alımına karar verilmesini istedi. Davalı firma avukatı da davacının iş saatleri içerisinde kullanmak için teslim edilen aracı kendi şahsi işlerinde kullandığını, uyarılara rağmen pek çok kez tutumundan vazgeçmediğini belirtti. Davacının iş akdinin haklı sebeple feshedildiğini savundu. Mahkeme; davanın kısmen kabulü ve kıdem ile ihbar tazminatları ile senelik izin ücreti, genel tatil, ulusal bayram ve fazla mesai alacaklarının davalıdan tahsiline karar verdi. Hükmü davalı avukatı temyiz etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, örnek özellikte bir karara imza atarak, işyeri aracını şahsi işlerinde kullanan personellerin tazminatsız şekilde kovulmalarının önünü açtı.

Yargıtay kararında şu ifade kullanıldı: "4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan İşçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır. Somut uyuşmazlıkta, dosyadaki bilgi ve belgelerden şirket aracının davacı İşçi tarafından özel işlerinde kullanıldığı sabittir. Davacının bu eylemi doğruluk ve bağlılığa aykırı olup, mahkemece davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme kararının oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir."
Haber365
bilgi@haber365.com.tr