Google Türk haber yayıncılarına telif ücreti ödeyecek mi?
Google tarafından yapılan bir açıklamada, dijital haber yayını yapan platformlara sahip Almanya ve Fransa'da dahil olmak üzere 6 Avrupa Birliği ülkesinde ödeme yapılacağı bildirdi. Şirket yetkilerinin yapmış oldukları bu açıklama sonrası Türkiye'dek yayıncılara da ödeme yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. peki, Google Türk haber yayıncılarına telif ücreti ödeyecek mi? İşte merak edilen sorunun yanıt ve yaşanan gelişmeler..
Teknoloji devi Google, aralarında Almanya, Fransa'da olan toplam 6 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde bulunan 300'den fazla dijital haber yayıncısına telif ücreti ödeyeceğini duyurdu. Merkezi ABD'de bulunan şirketin haber ve yayın ortakları bölüm yetkilisi Sulina Connal, önümüzdeki ay içerisinde belirlenen AB ülkelerinde yayın yapan platformlara telif ücreti vermeye kara erdiklerini söyledi.
Söz konusu gelişme sonrası benzer biri durumun Türkiye'de gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda bir açıklama yapan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan Türkiye’nin kendi dijital telif yasası ile ilgili bir çalışmayı başlatmasının altını çizerek yapılan haberlerin ve verilen emeklerin mutlaka karşılığının olmasını söyledi. Bu açıklamalarında ardından Goggle'nin Türkiye'deki yayıncılara telif ücreti ödeyip demeyeceği merak konusu oldu.
Medya kuruluşları, Google'a karşı başlattıkları mücadeleyi kazandılar!
Dijital yayın yapan platformlar, bir uzun süredir Google ve Facebook gibi şirketlerin kendilerinin yaptığı çalışmaları kullanması için bir ödeme talebinde bulunmuşlardı. Google'nin kendilerine ait olan içerikleri ücretsiz kullandığı yönünde yapılan bu talep, şirket yetkilileri tarafından değerlendirmeye alınıştı.
Yapılan görüşmeler sonucunda Google, Almanya, Macaristan, Avusturya, Fransa, Hollanda ve İrlanda’da yayın yapan 300’den fazla basın-yayın organı ile anlaşma yapmaya yanaştı ve platformlara konuyla ilgili yanıt gönderdi. Anlaşma kapsamında Google, adı geçen ülkelerde yayın yapan yerel ve ulusal medya kuruluşlarına yaptıkları haberler karşılığı olarak belirli bir telif ödemesi yapılacağını açıkladı.
Google Türk haber yayıncılarına telif ücreti ödeyecek mi?
Avrupa Birliği'nin telif hakkıyla ilgili kurallarının olmaması durumunda Google'ın yayınlanan içeriklere ödeme yapmak gibi bir sistem yaratmayacağını söyleyen SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Türkiye'nin de mutlaka bu durumu zorunlu hale getirmesini ifade etti. Ülke hükümetlerinin, çevrimiçi platformlar üzerinden yayınlanan içerikleri ilk araç olarak gördüğünü kaydeden Eraslan, ülkemizdeki yasaların bunları karşılamadığı için Google'nin ödeme yapmaktan kaçındığını aktardı.
AB ülkelerindeki yayın kuruluşları ne kadar ödeme alacaklar?
Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Google, 300'den fazla AB haber yayın platformlarıyla lisans anlaşma yaptığı bildirilirken söz konusu anlaşmaların diğer satış noktalarını da içine alacak bir şekilde çalışma da başlattı.
Yayıncı platformlarla yapılan anlaşmaların üçte ikilik kısmının Die Zeit, Der Spiegel'in yanı sıra Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi büyük yayıncı kuruluşa, çok sayıda küçük yerel kuruluşa ve aynı zamanda uzman yayınlar da dahil edilmek üzere bazı Alman yayıncılarla ödeme gerçekleştirildiği öğrenildi.
Goggle'nin belirlenen yayıncılara telif hakkı olarak ne kadar bir ödeme yapılacağına ilişkin bir detayın açıklamada yer almadığı belirtilirken ödemelerin yeni yapılan anlaşmalar kapsamında yayın kuruluşlarına içeriklerinden dolayı 'Genişletilmiş Haber Önizlemesi (ENP) anlaşması' sunulacağı bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, telif hakkı ödemelerinin tüm tekliflerin haber yayını yapan sitede haberi hangi sıklıkta görüntüleme aldığı ve aynı zamanda haberle ilgili içeriklerin ön izlemelerinin görüntülediği sayfalar üzerindeki reklamlardan ne kadar gelir kazandığı da dahil edilmek üzere yasalarda yer alan mevcut telif hakkı rehberliği çerçevesindeki kriterlere göre yapılacağı bildirildi.
Google, bundan sonraki süreçte yapılan sözleşme çerçevesinde bir lisans ücreti ödeyecek ve bu ödeme karşılığında haber yayınlarındaki küçük resimlerle birlikte arama sonuçları üzerinden ön izleme yaptıracak. Bununla ilgili hazırlanan araç, Google'ın Arama Konsolu'nu kullanacak ve yayın yapan platformların ENP statüsü kapsamında alınmalarına ve yapılan sözleşme yönetmeliklerine imkan tanıyacak. Sözleşme yapan katılımcılar aynı zamanda ‘Arama’ bölümünde nelerin görünmesi konusunda kontrol sahibi olacak ve tercihler istenilen şekilde yeniden güncellenebilecek.