04.02.2020-13:40 (Son Güncelleme:04.02.2020-13:49)

Google Gizli Kuantum Çalışmaları Yürütüyor

Google’ın geçtiğimiz yıl ekim ayında kuantum bilgisayar ürettiklerine dair yapmış olduğu açıklamalarda bulunmuştu. Ancak Şirketin çatı kuruluşu Alphabet’in uzun zamandır bir gizli kuantum ekibinin olduğu ortaya çıktı.

Google, geçtiğimiz ekim ayında CEO Sundar Pichai’nin Wright Kardeşler’in ilk uçuş deneyimine benzer bir girişimi ile büyük bir atılım gerçekleştirmişti. Şirketin Googleplex’ten 480 kilometre uzaklıktaki Kaliforniya- Santa Barbara’daki Sycamore adını taşıyan bir kuantum bilgisayarı herhangi bir geleneksel bilgisayar için imkansız olan bir hesaplama yapmasıyla büyük bir üstünlük elde etmişti.

Bu durum hem bilimsel açıdan büyük bir atılım hem de kuantum bilgisayarların vaat ettiği yeni gücün sunulmasına ilişkin IBM ve Microsoft dahil büyük teknoloji firmaları arasındaki yarışta Google’ın öne çıkmasına yol açabilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Önceden Google X olarak bilinen X, Google ölçeğinde yeni firmalar kurmak için ‘Ay’a yolculuk’ teknolojisi üretimine odaklı çalışıyor. Küçük ölçekli kuantum araştırmacı grubu, kendi kuantum hesaplama donanımını kurmuyor. Pichai’inin ifadeleriyle kuantum bilgisayarlarda çalışacak yeni algoritmalar ve uygulamalar oluşturmak ve geleneksel kodlayıcıların egzotik makineleri kullanmasına izin veren yazılım kütüphaneleri oluşturmakla daha çok ilgileniyor.

Google ve rakipleri, ilaç geliştirme, yapay zeka gibi birçok bilim ve sanayi alanında büyük ilerlemelere zemin hazırlayacağı öngörüsüyle kuantum bilgisayarlara yatırım yapıyorlar.

Kuantum bilişime yönelik ilgi özellikle Google ve IBM gibi büyük şirketler açısından her geçen gün artıyor. Kuantum bilgisayar programcılığı da henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirtelim.

Uzmanlar programcıların kuantum bilgisayarlarda da yazılım geliştirmelerini sağlayacak geçişin sağlanmasını kuantum teknolojisinin potansiyelini ortaya çıkartma açısından kritik önemde olduğunu belirtiyor.

Google ayrıca bulut işlemleri için de kuantum bilgisayarlardan faydalanacağı bir sistem geliştiriyor.

Kuantum Bilgisayarlar Ne Kadar Hızlı

Geleneksel bilgisayarlarda hesaplamaları yapmak için 1 ve 0 olmak üzere iki durum bulunuyor. Kuantum bilgisayarlar ise atom altı kuantum bitlerini yani qubit‘leri kullanıyorlar.

Qubit’ler aynı anda birden fazla durumda olabiliyor (hem 0 hem de 1 durumunda) ve bu sayede aynı süre içerisinde normal bilgisayarlara göre çok daha fazla işlem yapabiliyorlar. Bu durumda örneğin 64 qubit’lik bir kuantum bilgisayarı 2⁶⁴ (2 üzeri 64) adet günümüz bilgisayarının yapabildiği işi yapabiliyor.

Google kuantum üstünlüğüne sahip bilgisayarının 10 bin yıl sürecek bir hesaplamayı 200 saniyede yapabildiğini öne sürmüştü. Ancak IBM yetkilileri Google’ı yanlış hesap yapmakla itham etmiş ve kuantum bilgisayarla 200 saniyelik işlemin diğer bilgisayarlarla 2,5 günde tamamlandığını yazdıkları makaleyle duyurmuşlardı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr