13.01.2021-10:13 (Son Güncelleme:13.01.2021-10:13)

Gökyüzündeki Meteoroloji Balonları Ne İşe Yarıyor? Hava Durumunu Balonlar Mı Belirliyor?

Türkiye'nin 9 ilinde her gün aynı saatte gökyüzüne salınan meteoroloji balonları ne işe yarıyor? Balonlar hava ölçümünü nasıl yapıyor? İşte 9 ilde görebileceğimiz, hava durumunda önemli rolü olan balonlara dair ayrıntılar...

Hava durumu tahminlerinde büyük rol oynayan meteoroloji balonlarının ne işe yaradığı araştırılıyor. Herkesin hayatında büyük önem taşıyan hava durumu bu balonlarla nasıl ölçülüyor? Ankara, Isparta, Samsun, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Erzurum ve Kayseri’de her gün ikişer defa olmak üzere 18 balon gökyüzüne bırakılıyor. Balonlar, hava tahmini oluşturulmasında kritik rol oynuyor.


METEOROLOJİ BALONLARI, HAVA DURUMUYLA İLGİLİ NELERİ ÖLÇÜYOR?

Türkiye'nin 9 ilinden (Ankara, Isparta, Samsun, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri) günde iki defa olmak üzere gökyüzüne bırakılan meteoroloji balonları, altına takılan cihaz (radiosonde cihazı) sayesinde hava katmanlarındaki sıcaklığı, nemi, basıncı, rüzgar hızı ve yönünü tahmin edebiliyor.

METEOROLOJİ BALONLARI NASIL KULLANILIYOR?

Balonlar her gün 14.35 ve 02.35 olmak üzere aynı satte bırakılıyor. Radiosonde cihazı yerden 35 kilometre yüksekliğe kadar çıkarılıp 1.5 - 2 saat aralığında gökyüzünde kalıyor. Balonlar havada kaldığı süredeki bilgileri radyo dalgaları aracılığıyla yer istasyonuna iletiyor. Radiosonde cihazının yeryüzüne düşmemesi için de paraşüt takılıyor.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr