Göçmenler askerlik borçlanması yapabilir mi? Göçmen vatandaşların askerlik borçlanma şartları
Göçmenlerin askerlik borcu olup olmadığı merak edilmektedir. 22 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşlığı alan göçmenler askerlik borçlanması yapabilmektedir. Ancak bunun için askerlik yaptıklarını gösteren ve üzerinde askerlik yaptığı sürecin tarihlerinin yazdığı bir belgesinin bulunması gerekmektedir. Bu belgeyi bildirmeyen göçmenler askerlik borçlanması ile erken emekli olamamaktadır. İşte göçmenler için askerlik borçlanması şartları…
Türk vatandaşların askerlik borçlanması ile göçmenlerin askerlik borçlanması tamamen birbirinden farklıdır. Türkiye’ye göç eden ve Türk vatandaşlığı olan göçmenler askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. Gelmiş oldukları ülkede askerlik görevini yapan kişiler bu haktan yararlanırken belgeleri ile bu durumu bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca Türkiye’de askerlik süresi 6 ay olması nedeniyle gelmiş olduğu ülkede ne kadar askerlik yapmış olsa da sadece altı aylık askerlik borçlanması yapabilir. Bulgaristan’da göç eden kişiler sadece askerlik borçlanması değil aynı zamanda hizmet borçlanması da yapabilmektedir. İşte göçmenler için askerlik borçlanması şartları…
Göçmenlerde askerlik borçlanması için hangi şartlar aranmaktadır?
Askerlik borçlanması yapmak isteyen göçmenler 57754 sayılı Kanun’un 79’uncu maddesi ile 3201 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesi kapsamında uygun şartları taşıması durumunda borçlanma yapabilirler. Göçmenlerin askerlik borçlanması yapabilmesi için şu şartları taşıyor olması gerekmektedir:
1 Ocak 1989 ve 8 Mayıs 2008 tarihleri arasında vatandaşı olduğu ülke tarafından göçe zorlanmış olmak gerekmektedir.
Göçmen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu gösteren bir kimliği olması gerekmektedir.
Kişin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet ediyor olması gereklidir.
2022 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’de bulunan sosyal güvenlik kurumlarından ya da kuruluşlarından aldığı herhangi bir aylığın olmaması gerekmektedir.
Kişinin göç ettiği ülkedeki çalışma süresinin ispatlanabilir olması gereklidir.
Askerlik borçlanması için göçmenlerden hangi belgeler istenmektedir?
Askerlik borçlanması yapmak isteyen bir göçmen öncelikle gerekli şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Daha sonra bu kişi “Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi” formunu doldurmalıdır. Göçmen kişinin askerlik borçlanması yapmak istediğine dair elinde bir yazılı dilekçesi olmalıdır. Elinde belgeleri hazır olan kişi borçlanma için kendisine çıkarılan borç tutarını ödemelidir. Ödemenin yapılması durumunda talebin eksiz olduğuna dair hükmün çıkmasıyla işlemler tamamlanmış olmaktadır. Bu işlemlerin tamamlanması ile göçmen kişi emeklilik maaşı alabilir.
Askerlik belgesinde tarih yazmayanlar ne yapmalı?
Göçmelerin askerlik borçlanması için gerekli olan askerlik belgesinde mutlaka tarih yazmalıdır. Ancak eski bir askerlik belgesi üzerinde zaman zaman tarih belirtilmediği de görülmektedir. Bu fürumla karşı karşıya kalan bir kişi için Türkiye’de o tarihler arasında askerlik yapan kişilerin şartları baz alınmaktadır. Yani kendi ülkesinde 24 ay askerlik yapmış olsa bile o dönemde Türkiye’deki askerlik süresi baz alınarak borçlanma yapılmaktadır. Yani Türkiye’de bu süre altı ay ise borçlanma altı ay olarak yapılır. Yani başka bir ülkede ne kadar askerlik yapmış olursa olsun Türkiye’deki askerlik süresi kadar borçlanma yapılabilir. Diğer ayların burada bir geçerliliği yoktur.
Bulgaristan hizmet borçlanmasını kimler yapabilir?
Bulgaristan hizmet borçlanması 5754 sayılı Kanun’un 79. maddesi ve 3201 sayılı Kanuna eklenen geçici 6. madde uyarınca kabul edilmektedir. Yani 1 Ocak 1989 ve 8 Mayıs 2008 tarihleri arasında zorunlu göç yapmak durumunda kalan kişiler Türk vatandaşlığı alması durumunda hizmet borçlanması yapabilmektedir. Bulgaristan’dan göç eden bir kişinin hizmet borçlanmasından yararlanması için gereken şartlar şu şekildedir:
Erken emekli olmak isteyen göçmenlerin 1 Ocak 1989 tarihi ile 8 Mayıs 2008 tarihleri arasında zorunlu göç yapmış olmaları gerekmektedir.
Zorunlu göç yapmış olan bir kişinin Türk vatandaşlığının da bulunması gerekmektedir.
Ayrıca bu göçmenin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet ediyor olması gerekmektedir.
2022 sayılı Kanun kapsamında kişilerin Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ya da aylık almıyor olması gerekmektedir.
Kişinin göç etmiş olduğu ülkedeki çalışma süresini belge ile kanıtlıyor olması gerekmektedir.
Kişinin “Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi” ile yazılı bir şekilde istekte bulunması gerekmektedir.
Kendisine bildirilen borcun 3 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
5754 sayılı Kanun hükümlerine göre Bulgaristan’dan göç eden kişiler Bulgaristan’da çalıştıkları süre boyunca borçlanma yapabilir. Ev hanımları, öğrencilik yılları çalışmadığı süreler için borçlanması mümkün değildir.
Bulgaristan hizmet borçlanması talep dilekçesi nereden alınır?
Bulgaristan vatandaşlarının ülkemize göç etmesi durumunda hizmet borçlanması yapabilmesi için dilekçe doldurması gerekmektedir. Bu dilekçenin eksiksiz ve doğru doldurulması zorunludur. Hizmet borçlanması için başvurular İl Sosyal Güvenlik Müdürlükleri ve Sosyal Sigorta Merkezleri’ne yapılmaktadır. Doldurulan belgelerinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne teslim edilmesi gerekmektedir.
Türk vatandaşlığına geçenlerin askerlik borçlanması
Askerlik borçlanması bazı ülkeler için uygulanan bir yöntemdir. Bu ülkelerden herhangi birinden göç etmiş olan kişilerin Türk vatandaşlığını almış olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan göçmenler askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilirler. 22 yaşını doldurduktan sonra askerlik görevini yapmış olan ve bunu kanıtlayacak belgesi bulunan kişiler bu uygulamadan yaralanabilmektedir. Belgesini bulunmayan hiçbir göçmen askerlik borçlanması yaparak emeklilik haklarından yaralanamazlar.
Askerlik borçlanması hangi ülkeler için geçerlidir?
Kendi istekleri dışında göç etmek durumunda kalan kişiler askerlik borçlanması yapabilirler. Erken emeklilik için Bulgaristan, Suriye ve Türkmenistan gibi savaş içerisinde olan ülkelerden göç eden kişiler başvuru yapabilirler. Zorunlu olarak göçe zorlananlar dışında kendi isteği ile Türkiye’ye gelmiş olan göçmenler bu haktan yararlanamamaktadır.
Ülkesinden askerlik durum belgesi alamayanlar ne yapmalıdır?
Askerlik borçlanması yapmak isteyen bir göçmen askerlik durum belgesi ile başvuruda bulunabilir. Askerlik belgesi bulunmayan kişiler askerlik borçlanması yapamazlar. Kanunla belirlenmiş olan bu madde göçmenler tarafından sağlanması şarttır. Kendi ülkesinde askerlik yaptığına dair bir belgesi bulunmayan hiç kimse ülkemizde erken emeklilik hakkından yararlanamaz. Askerlik belgeleri için devletlerarası diplomatik bir ilişki kurulmamaktadır. Bu nedenle başvuruda bulunacak olan kişiler askerlik belgelerini kendileri getirmesi gerekmektedir.
Gönüllü göç edenler askerlik borçlanması yapabilir mi?
Zorunlu bir göç olmayıp kendi isteği ile Türkiye sınırları içerisinde ikametgah eden bir göçmen askerlik borçlanması hakkından yararlanamaz. Yasalarda bu durum açıkça belirtilmiştir. Eğer bir göçmen askerlik borçlanması yapmak istiyorsa zorunlu göç yapmış olması gerekmektedir. 1989-2008 yılları arasından göç etmiş olan bir göçmenin kendi isteği ile göç etmiş olması bu haktan yararlanamamasına neden olmaktadır.