14.01.2019-11:24 (Son Güncelleme:14.01.2019-11:14)

Gestasyonel Diyabet Tanısı

Gebe olan kadınlara, Gestasyonel diyabet taraması için şeker yükleme testi yapılır. Peki bu şeker yükleme testi nedir? Neden yapılır?

Gebe olan kadınlara, Gestasyonel diyabet taraması için şeker yükleme testi yapılır. Peki bu şeker yükleme testi nedir? Neden yapılır? Yanıtlar haberimizin detaylarında.

ŞEKER YÜKLEME TESTİ NEDİR?

Şeker yükleme testi vücudunuzun şekere (glikoz) tepkisini ölçer. Gebelik sırasında gestasyonel diyabet taraması için yapılır. Test genellikle hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılır. Bu test iki adımda gerçekleşir. Öncelikle anne adayına 50 gram şeker içeren bir şurup içirilir. Ardından 1 saat sonra test tekrar yapılır.

Şeker yükleme testi sonuçları, dekilitre başına miligram (mg / dL) veya litre / milimetre (mmol / L) olarak verilir. Kan şekeri seviyesinin 140 mg / dL (7.8 mmol / L) altında olması normal kabul edilir. Kan şekeri seviyesi 140 mg / dL (7.8 mmol / L) veya daha yüksek olanlarda gestasyonel diyabet görülebilir. Bazı klinikler veya laboratuarlar, gestasyonel diyabet için tarama yaparken 130 mg / dL (7.2 mmol / L) daha düşük bir eşik kullanırlar.

NEDEN ŞEKER YÜKLEME TESTİ YAPILIR?

Gestasyonel diyabet, hamilelik öncesi diyabet hastası olmayan gebe bir kadının gebeliğin sonucu olarak yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olduğu zaman ortaya çıkar. Şeker yüklemesi, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek gestasyonel diyabeti teşhis etmek için kullanılan bir kan testidir. Test, vücudun normal kan şekeri seviyesini koruma yeteneğini ölçer.

YÜKSEK TANSİYONU OLANLAR DİKKAT

Gestasyonel diyabet herhangi bir belirti göstermeyebileceği için, tüm gebe kadınların hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında şeker yüklemesi ile kontrol edilmesi gerekir. Özellikle ailesinde diyabetli bireyler olan, hamilelikten önce diyabet sorunu bulunan, yüksek tansiyonu olanlar, aşırı kilolu olan kadınlar için risk daha büyüktür.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.



Haber365
bilgi@haber365.com.tr