10.06.2022-21:40 (Son Güncelleme:10.06.2022-21:40)

GES getirisi ile elde edilen gelir ve kazançlara stopaj oranı uygulanacak mı?

Hazine ve maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Gelire Endeksli Senet (GES) projesi ile ilgili detaylar netleşmeye başladı. GES uygulamasıyla ilgili ortaya çıkan yeni gelişmeler milyonlarca yatırımcı tarafından yakından takip edilirken, genel olarak aramalarda GES getirisinin nasıl ve ne şekilde hesaplanacağı sorgulatıldı. Yatırımcıların merak ettiği bir diğer konu ise GES getirisi ile elde edilen gelir ve kazançlara stopaj oranı uygulanacak mı? sorusu oldu. İşte, GES uygulamasına ilişkin tüm detaylar..

Gelire Endeksli Senet (GES) uygulamasıyla ilgili bilgi sahibi olmak ve aynı zamanda GES uygulamasına dahil olmak isteyen yatırımcılar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın paylaştığı yeni bilgileri yakından takip ediyor. Hazine Bakanlığı, bu kapsamda Türk lirası cinsi varlıklarla ilgili yönelimleri teşvik edebilmek adına hayata geçirilen Gelire Endeksli Senet (GES) uygulamasında başvuru süreçleri, GES getirisi hesaplama ve GES uygulamalarının detayları paylaşıldı. başvuru süreci, hesaplamaları ve ayrıntılarını açıkladı.

GES ihracı ile ilgili talep toplama işlemlerinin 15-22 Haziran tarihleri arasında başlatılacağı bilgisinin paylaşıldığı bakanlık açıkamasında senet getirilerinin 24 Haziran Cuma günü, yatırım yapan vatandaşların hesaplarına aktarılacağı duyuruldu. Yapılan açıklamada ayrıca, söz konusu senetlerin sadece gerçek kişilere ihraç edileceği ve talep toplama işlemleri ile birlikte kupon ve anaparalara ilişkin ödemelerin 3 büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası şubelerinin aracılığı ile gerçekleştirileceği bildirildi. Senetler için asgari talep tutarının 1000 lira olacağının belirtildiği açıklamada 1 liranın katları olacak şekilde ihraç edileceği kaydedildi.


GES getirisi ile elde edilen gelir ve kazançlara stopaj oranı uygulanacak mı?

GES uygulamasında kupon ödemeleri çerçevesinde esas olarak alınacak hasılat paylarında tutar olarak 2022 Yılı Bütçe Kanunu toplantısı sonrasında açıklanan 874 milyon 144 bin lira gelir tahmini baz alınarak hesaplanacak.

Hazine tarafından belirlenmiş olan dönemsel getirilerle ilgili olarak oran yüzde 5,32, yıllık bileşik olan ise yüzde 23,04 olarak hesaplanacak. Bu çerçevede belirlenen aylar hasılat endeksine ilişkin hesaplamalardaki projeksiyonlardaki gelir tahmin rakamları da yine belirlenen yıl için aylık eşit dağılım varsayımı esası alınacak .

Diğer taraftan da GES senetleri, mevcut vergi mevzuatı kapsamında işlem görecek ve Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan geçici 67. madde gereğince vergilendirmeye tabi tutulacak. Buna göre Cumhurbaşkanı Kararı ile ilgili kanun maddesine ek geçici madde eklendiği ve 22 Aralık 2021 tarihi ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında talep toplama işlemleri sırasında ikitisaba konu olan DİBS'lerden elde edilmiş olan gelir ve kazançlarda yüzde 0 stopaj oranının uygulanacağı ifade edildi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr